U Njemačkoj je od utorka prilikom ulaska u zemlju potreban negativan koronatest i za one putnike koji dolaze iz područja koje njemačko ministarstvo vanjskih poslova trenutno ne ubraja među rizična, poput popularnih turističkih odredišta Istarske županije ili Balearskih otoka.

– U turističkim područjima se susreću osobe iz svih mogućih država zato postoji i mogućnost prijenosa zaraze, rekao je ministar unutarnjih poslova Horst Seehofer.

Svi putnici koji zračnim putem dolaze u Njemačku morat će prije ukrcavanja na let, i to bez obzira na to nalazi li se zračna luka iz koje polijeću u rizičnom području ili ne, predočiti negativni test na koronavirus koji nije stariji od 48 sati.

Zrakoplovnim kompanijama koje budu primale putnike bez testa prijete kazne i do 25.000 eura.

Putnici koji dolaze iz zemalja schengenskog područja će biti kontrolirani nasumično, dok će se potpuna kontrola provoditi kod svih ostalih putnika, dakle i onih koji dolaze iz Europske unije ali iz neke od zemalja u kojima se još ne primjenjuje schengenski režim poput Hrvatske.

Ovo pravilo u zračnom prometu vrijedi za sada do 12. svibnja.

Istodobno su ukinute stroge kontrole na kopnenim prijelazima između austrijske savezne zemlje Tirol i Njemačke, dok stroge kontrole prema Češkoj, zbog mutiranih varijanti koronavirusa, i dalje ostaju na snazi.

Na ostalim kopnenim prijelazima vrijedi pravilo po kojem policija unutar 30 kilometara može provjeravati putnike koji su ušli u zemlju, što se prije svega odnosi na elektronsku prijavu dolaska u Njemačku iz rizičnih područja.

Hrvatska, s izuzetkom Istarske i Bjelovarsko-bilogorske županije, slovi kao rizično područje.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!