Prvi put u povijesti, Zagreb će od 30. travnja do 2. svibnja biti domaćin Svjetskog veslačkog kupa, a utrke ćete moći pratiti u programu Hrvatske radiotelevizije.

Pred našim veslačima uzbudljiva je natjecateljska godina. Pored Europskog i Svjetskog prvenstva kao i Olimpijskih igara, u Hrvatskoj – zemlji s bogatom veslačkom tradicijom, prvi put u povijesti održat će se Svjetski veslački kup. Riječ je o godišnjoj seriji od tri regate koje djeluju kao predvodnik Svjetskog veslačkog prvenstva, a koje se održava tijekom tri dana s ubrzanim sustavom napredovanja od kvalifikacija do finala.

– Ponosni smo što se prvi put u povijesti Svjetski veslački kup održava na zagrebačkom Jarunu. Ovo natjecanje ne promovira samo sport, već je bitno za cjelovitu promociju Hrvatske i Zagreba kao povijesnog i kulturnog središta, turističke destinacije i suvremene europske metropole. Naši sportaši ostvarili su izvanredne sportske rezultate, ispisali veslačku povijest i zaslužuju  nastup na domaćem terenu. Svojim rezultatima privukli su i mlađe uzraste da se krenu baviti veslanjem, tako da u budućnosti možemo očekivati još puno vrhunskih rezultata, naglasio je predsjednik Hrvatskog veslačkog saveza Branimir Bašić.

Na zagrebačkom Jarunu okupit će se najpoznatije svjetske posade koje će predvoditi olimpijski, svjetski i europski pobjednici, braća Martin i Valent Sinković u dvojcu bez kormilara i Damir Martin u samcu. Za Hrvatsku će nastupiti i sestre Ivana i Josipa Jurković u disciplini dvojac bez kormilara, David Šain i Goran Mahmutović u dvojcu na pariće te Ivan Piton, Marko Ukropina, Anton i Patrik Lončarić u četvercu bez kormilara. Svima njima ovo će biti prvi svjetski nastup na domaćem terenu i s ponosom čekaju dolazak svojih svjetskih konkurenata.

Pripreme za Svjetski veslački kup u punom su jeku, a sanacija sportskih objekata na zagrebačkom jezeru Jarun trebala bi biti gotova desetak dana uoči održavanja veslačkog spektakla.

– U ova teška vremena događa se nešto lijepo na Jarunu, preuređenje nakon više od 30 godina. Napokon se obnavlja naš drugi dom, veslačka staza, a sve to povodom održavanja Svjetskog kupa prvi put u Hrvatskoj. Cijela svjetska elita doći će ovdje, vidjeti gdje gradimo naše karijere i uživati na našem jezeru, a svi zajedno ostavljamo nešto generacijama iza sebe. Mislim da je to jedna lijepa prigoda i nadamo se da će nas naši navijači zbog sigurnosti i epidemioloških pravila bodriti putem malih ekrana te nam pružiti podršku na društvenim mrežama, rekao je proslavljeni olimpijac Damir Martin.

Prema smjernicama za upravljanje događajima Svjetska veslačka federacija, Hrvatski veslački savez i Olimpijski odbor razvili su COVID -19 plan zaštite za organiziranje sportskih događaja na temelju preporuka Svjetske zdravstvene organizacije (WHO). Plan su pažljivo pregledali i odobrili Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Hrvatski stožer civilne zaštite.

Svjetska veslačka federacija i Olimpijski odbor uvjereni su da su mjere koje se planiraju primijeniti prikladne kako bi se rizik od prijenosa i infekcije na događaju sveo na minimum.

Svjetski veslački kup je najveće veslačko natjecanje nakon Svjetskog prvenstva, a očekuje se nastup oko 1000 najboljih. Slike grada Zagreba, samog srca Europe, otići će u 50 zemalja koji će direktnim TV prijenosom imati priliku uživati u veslačkom spektaklu.

Svjetsko veslačko natjecanje u Zagrebu najvjerojatnije će se zbog epidemioloških mjera odvijati bez publike, no Hrvatska radiotelevizija prenosit će natjecanja uživo!

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!