Mirka Šarana, direktora Doma zdravlja Derventa, Vrhovni sud Republike Srpske pravomoćno je osudio na godinu dana zatvora zbog nesavjesnog liječenja rodilje Tode Milanković (21) koja je premunula 2015. godine.

Ovu informaciju je  za “Nezavisne” potvrdila Jelena Despotović glasnogovornica tog Suda.

Sud je odbio kao neosnovanu žalbu tužiteljstva, a preinačena je presuda Okružnog suda Doboj u pogledu pravne kvalifikacije kao i visine kazne.

Naime, Šaran je presudom Okružnog suda u Doboju krajem prošle godine bio osuđen na dvije godine zatvora, a krivim je proglašen za nesavjesno pružanje liječničke pomoći počinjeno iz nehaja, dok je pravomoćnom presudom  za krivično djelo nesavjesno pružanje liječničke pomoći osuđen na kaznu zatvora u trajanju od jedne godine.

Perema presudi, on je 2. veljače 2015. godine u Domu zdravlja u Derventi Milankovićevu, koju je u prethodnom periodu pregledao i kontrolirao tijekom njene trudnoće, primio radi kontrole.

“Ginekološki ju je pregledao, da bi je potom zadržao radi porođaja, nakon čega su porođajni bolovi kod nje započeli u jutarnjim satima 2. veljače 2015. godine, poslije čega se ona vaginalno porodila oko 18 sati”, navodi se u presudi.

Kako se dodaje, taj porođaj trajao je duže od 16 sati, što je uticalo na pojavu atonije uterusa kod porodilje, odnosno stanja u kojem materica nakon porođaja ostaje mlohava, umjesto da se stisne, da bi potom obilno krvarila.

“Za vrijeme njenog boravka u Domu zdravlja u Derventi nije detaljno vodio medicinsku dokumentaciju, kao ni preciznu evidenciju o količini izgubljene krvi i laboratorijskim parametrima krvnih vrijednosti koji mogu imati uticaj na odluku oko brzine premještaja i transporta u ustanovu višeg ranga – bolničko porodilište i hitnu nadoknadu krvnih derivata”, navodi se u presudi za Šarana.

To je, dodaje se, dodatno uticalo na atoniju uterusa, te povećalo opseg krvarenja.

“Šaran je nakon što je egzaktno postavio hemostatski šav na laceracije cerviksa, učinio ručnu eksploraciju materišta, usljed čega su se šavovi koje je prethodno ušio rastegnuli i popucali i nije tamponirao materište, a što bi smanjilo krvarenje, pa je tek oko 19 sati vozilom Hitne pomoći uputio u dobojsku bolnicu”, stoji u presudi.

Iz tih razloga, dodaje se, porodilja je u tijeku boravka u porodilištu u Derventi i u tijeku prijevoza iskrvarila i ušla u ireverzibilni, to jeste nepovratni hemoragijski šok i prije samog dolaska u bolnicu u Doboju.

“Ona je 2. veljače 2015. godine u 21.58 u dobojskoj bolnici preminula usljed spoljašnjeg iskrvavljenja iz rascjepa grlića materice i otvorenih krvnih sudova sluznice materice”, zaključuje se u presudi.

Izvor: nezavisne.com

error: Content is protected !!