Početkom ožujka NASA-in rover Curiosity počeo se približavati impresivnoj formaciji stijenja visokoj oko 6 metara, koju su znanstvenici prozvali Mont Mercou.

Rover je pritom snimio selfie na kojem se vidi kako stoji ispred Mont Mercoua, pored nove rupe za bušenje iz koje će izvlačiti uzorke.

Područje koje sada proučava rover je na prijelazu između “glinene jedinice” i “sulfatne jedinice” koja se nalazi ispred planine Sharp, visoke 5 kilometara, piše NASA.

Mada izgleda kao da je netko drugi snimao Curiosity, zapravo se radi o složenom selfiju. Ovaj marsovski selfie sastavljen je od 60 fotografija koje je 26. ožujka snimio uređaj Mars Hand Lens Imager (MAHLI), koji se nalazi na robotskoj ruci rovera. Te su fotografije zatim kombinirane s 11 drugih fotografija koje je 16. ožujka snimio uređaj Mastcam, koji se nalazi na vrhu rovera, odnosno na njegovoj “glavi”.

Rover Curiosity lansiran je krajem 2011. godine, a na Mars je sletio u kolovozu 2012. Glavna misija mu je istraživanje klime na Marsu i njegove geologije kako bi se utvrdilo je li područje unutar kratera Gale, gdje je rover sletio, ikada bilo povoljno za razvoj mikrobnih oblika života.

Izvor:index.hr

error: Content is protected !!