Građani BiH već nekoliko dana na raspolaganju imaju i brze antigenske testove na koronavirus, namijenjene za kućno testiranje, a cijene se kreću od 17,50 do 32 KM.  Do prije nekoliko dana sve osobe koje sumnjaju na infekciju koronavirusom u Bosni i Hercegovini su se mogle podvrgnuti testiranju u ovlaštenim javnim i privatnim zdravstvenim ustanovama, koje su nudile tri vrste testova.

Riječ je o najznačajnijem PCR testu, zatim brzom antigenskom te serološkom. Međutim, ljekarne u našoj zemlji sada u ponudi imaju i brze antigenske testove za kućnu upotrebu, koji u ovisnost od modela, nude dva načina testiranja, piše Klix.ba.  

Prvi se odnosi na uzorak pljuvačke koji se ubacuje u bočicu s reagensom za detekciju SARS-CoV-2 virusa, dok je drugi nešto kompliciraniji te podrazumijeva uzimanje brisa nazofarinksa, odnosno dijela ždrijela koji se nalazi iza nosne šupljine. U ljekarnama u Sarajevu, Tuzli, Zenici, Mostaru, Brčkom i Banjoj Luci je potvrđeno da brze antigenske testove za detekciju koronavirusa imaju u svojoj ponudi. Kada je riječ o cijenama, u ovisnosti od modela, ali i grada, one se kreću od 17,50 do 32 konvertibilne marke.

Ukoliko koristite test kojim uz pomoć pljuvačke želite izvršiti detekciju koronavirusa, na rezultate ćete čekati deset minuta, dok onaj drugi u kojem se podvrgavate uzimanju brisa nazofarinksa, vaš SARS-CoV-2 status dobit ćete pet minuta kasnije. Kako je rečeno u ljekarnama, obje vrste testova upisane su u registar medicinskih sredstava Bosne i Hercegovine, što potvrđuje njihovu ispravnost, a samim tim donosi i mogućnost plasmana na tržište. Složeniji model brzog antigenskog testa za kućnu upotrebu se sastoji od štapića za uzimanje brisa nazofarinksa, epruvete s reagensom te platforme za analizu uzorka.

Cjelokupan postupak testiranja započinje se tako što štapićem za uzimanje uzorka prvobitno pređete preko unutrašnje strane usne šupljine, a potom isti kroz nosne kanale ubacujete do nazofarinksa, blago ga okrećući u smjeru kazaljke na satu. Nakon obavljene procedure koja može biti neugodna, štapić ubacujete u epruvetu s reagensom, koji minutu poslije nanosite na predviđeni dio platforme za obradu uzorka. Svoj dio posla vi ste tada završili, a rezultat koji može biti pozitivan, negativan ili nevažeći dobivate za 15 minuta.

Tumačenje rezulata se odvija na način da je test pozitivan ukoliko su dvije obojene crtice označene u zoni C i T. Nasuprot tome, crtica u zoni C predstavlja negativan rezultat, dok je test nevažeći ukoliko je crtica označena u zoni T ili nikako nije prikazana. Iako su predstavljeni kao lakoizvodljivi i testovi koji se primjenjuju u nekoliko razvijenijih europskih zemalja, bh. mikrobiolozi i virusolozi za testiranje kod kuće vezuju nekoliko dilema. 

S obzirom na to da se radi o virusu koji je zarazan, medicinski stručnjaci otvorenim drže pitanja koja se odnose na to trebaju li testove izvoditi pacijenti samostalno zbog specifičnosti uzimanja uzoraka, u kojim uvjetima te što će na kraju uraditi s materijalom koji je potencijalno zarazan. 

“Mislim da u javnom i privatnom zdravstvenom sustavu postoji mnogo mogućnosti za testiranje, ali ukoliko se pacijenti ipak odluče za kućno testiranje, treba voditi računa o cjelokupnom procesu, posebno kod onih testova u kojima se uzima bris nazofarinksa. Općenito, uzimanje brisa kod nas vrši strogo posebno trenirano osoblje i prvi korak za analizu je izuzetno kritičan i bitan. 

Sam pacijent koji se odluči za to u kućnim uvjetima mora biti spreman i potrebno je dobro pročitati uputu”, kaže za Klix specijalist mikrobiologije i parazitologije i šef Zavoda za mikrobiologiju UKC u Tuzli prof. dr. med. sci. Nijaz Tihić. Kada je riječ o točnosti brzih antigenskih testova za kućnu upotrebu, Tihić navodi kako su oni znatno manje osjetljivi u odnosu na PCR koji se analiziraju u laboratoriju i predstavljaju zlatni standard u otkrivanju infekcije. 

“Iako je njihova vrijednost ograničena, ukoliko je test pozitivan, postoji visoka vjerojatnost da se zaista radi o pacijentu koji ima virusnu infekciju i zbog toga je potrebno podvrgnuti ga PCR testiranju, koje će dati službenu potvrdu. S druge strane, postoji i mogućnost da u nekim situacijama taj test bude negativan, a da pacijent ipak ima infekciju”, naglašava Tihić. 

Brzi antigenski testovi za kućno testiranje imaju svoju osjetljivost u vremenskom okviru od pet dana od početka pojavljivanja simptoma. U suprotnom njihova vrijednost se znatno smanjuje te je velika vjerojatnost da rezultat neće biti točan. Vrijedi kazati i to kako se rezultati ovih testova ne priznaju u službenim statistikama o zaraženim osobama u Bosni i Hercegovini, ali su svakako od značaja u ranom otkrivanju infekcije što može dovesti do sprečavanja nastanka teže kliničke slike kod oboljenja COVID-19. 

Prema informacijama do kojih je došao Klix, uskoro bi se na bh. tržištu također mogli naći i brzi testovi za kućno testiranje na koronavirus, a koji za uzorak koriste urin. Trenutno je, kako saznaju, u tijeku njihovo farmaceutsko testiranje u Bosni i Hercegovini, a već su odboreni u Sjedinjenim Američkim Državama i Europskoj uniji.

Izvor:klix.ba

error: Content is protected !!