Diljem Europe ubrzano se širi treći val pandemije pa sve više zemalja opet pribjegava lockdownu. Austrija ga je uvela u najpogođenijim regijama, a Francuska u cijeloj zemlji, i to najmanje na mjesec dana.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron u sinoćnjem televizijskom obraćanju najavio je da će od subote na najmanje mjesec dana zatvoriti cijelu zemlju. Premijer danas za to od oba doma parlamenta traži suglasnost.

– Ovaj val epidemije iznimno zabrinjava jer nas pogađa kada je naš zdravstveni sustav već teško i dugotrajno opterećen, izjavio je Jean Castex, francuski premijer.

Na intenzivnoj je skrbi više od 5.000 pacijenata, u najteže pogođenim regijama ti su bolnički odjeli na rubu kolapsa. Od veljače u Francuskoj se broj novih slučajeva udvostručio, posljednjih dana svakodnevno ih je u prosjeku gotovo 40.000. 

“Predsjednik se kockao”

 Bertrand Pancher, parlamentarna skupina Slobode i teritoriji, kaže da se „predsjednik kockao i ignorirao mišljenja znanstvenog vijeća riskirajući razbuktavanje epidemije potkraj ožujka”. 

– Dva mjeseca nismo ništa postigli, a koliko je života izgubljeno? Čujem da je predsjednik čestitao sam sebi što je čekao što je dulje moguće, kazao je.

Velik rast novozaraženih u Europi

U Europi posljednjih tjedana broj novih slučajeva ponovno ubrzano raste. Bolnički sustavi u mnogim zemljama pod golemim su pritiskom. U odnosu na broj stanovnika najviše oboljelih od COVID-a liječi se u bolnicama u Bugarskoj i Mađarskoj. 

Cecilia Mueller, glavna mađarska zdravstvena dužnosnica, ističe da se zaraza prouzročena britanskim mutiranim virusom sve brže širi i veoma je intenzivna.

Poljska iz dana u dan ima sve više novooboljelih i preminulih. Danas je više od 35.000 potvrđenih slučajeva zaraze, najviše u Šleskoj. U toj regiji, u kojoj živi 4,5 milijuna ljudi, na raspolaganju je ostao jedan respirator.

Britanska varijanta virusa prevladava i u Sloveniji. Danas je ondje uvedeno 11-dnevno strogo zatvaranje.

Slovenski predsjednik Borut Pahor izjavio je da je, uz cijepljenje, to jedini način da se prevlada kriza.

U zemljama Europske unije jednu dozu cjepiva primilo je 16 % stanovnika. Svjetska zdravstvena organizacija kritizira – cijepljenje se u Europi provodi neprihvatljivo sporo.

“Bijeg od lockdowna”

Ne želeći još jedne uskrsne blagdane provesti u lockdownu u svojim domovinama, tisuće turista, uglavnom iz Njemačke, utočište su pronašle na španjolskim Balearima. Dolazak stranih gostiju u proljeće, poticaj je u pravi trenutak teško pogođenom španjolskom turizmu.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!