U Srbiji je danas od posljedica Covida umrlo 37 ljudi, a 4810 je novozaraženih. Dok liječnici inzistiraju na strožim mjerama, srbijanska policija provodi akciju protiv ‘antivaxera’ u kojoj je, po neslužbenim izvorima, dosad privedeno najmanje pet osoba.


Zbog kaznenog djela izazivanja panike i nereda prva je rano jutros privedena liječnica Jovana Stojković, jedna od predvodnica antivakserskog lobija i predsjednica pokreta Živim za Srbiju. Među privedenim protivnicima cijepljenja u pandemiji koronavirusa je i sestra nekadašnjih košarkaških reprezentativki Ane i Milice Dabović, Jelena Dabović, koja je ispitana je Odjelu za borbu protiv organiziranog kriminala.

U Tužiteljstvu za visokotehnološki kriminal (VTK) neslužbeno se doznaje da je “zbog lažnih tvrdnji” na društvenim mrežama i u javnosti o cijepivima i cijepljenju privedeno pet osoba, objavili su beogradski mediji.

Istodobno, liječnici upozoravaju na veliki pritisak pacijenata s teškom kliničkom slikom i iznimno teško stanje u covid odjelima bolnica diljem Srbije. Konstantno visok broj novozaraženih, prema tvrdnjama srbijanskih stručnjaka, može ugroziti kampanju procijepljivanja koja, unatoč više od 2,3 milijuna datih prvih doza i više od milijun docijepljenih, ne ide očekivanim tempom od kojeg se do polovice godine očekuje velik učinak u stvaranju kolektivnog imuniteta.

Tijekom 24 sata od srijede do četvrtka potvrđeno je 4810 novih slučajeva infekcije koronavirusom, ukupno 605.406 od početka epidemije, a preminulo je 5345 oboljelih. Na bolničkom liječenju danas je 7509 pacijenata, od kojih 291 na respiratorima. Srbija je dosad prijavila 3.441.136 urađenih testova na korona virus, a prema posljednjem testiranju na 16.693 uzorka u prosjeku je više nego svaki treći pozitivan, odnosno preko 30 posto.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!