Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović pozdravio je izjavu američkog državnog tajnika Antonya Blinkena da neće biti Daytona II., ali da od političara u BiH očekuje “ograničene” promjene ustava i reformu izbornog zakona do idućih izbora 2022.

Čović je istaknuo da je reformama važno zajamčiti nemogućnost preglasavanja Hrvata i omogućiti predstavnicima manjina da budu birani na najvažnije funkcije u državi.

– Provedbom ključnih odredbi u predmetima ‘Ljubić’ i ‘Sejdić i Finci’ započinjemo novu eru europske Bosne i Hercegovine, dodao je.

Smatra da izmjenama izbornog zakona treba zajamčiti legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda bez preglasavanja uz omogućavanje manjinama da se mogu kandidirati i biti birani.

– To su načela demokracije koja ističu i državni tajnik Blinken i institucije EU. Strateško savezništvo sa SAD i EU potvrđeno je Sporazumom u Mostaru u lipnju prošle godine koji smo skupa parafirali i obvezali se provesti i implementirati do kraja, rekao je Čović.

“Daytonski sporazum nije uklesan u kamenu”

Blinken je članovima predsjedništva BiH Miloradu DodikuŽeljku Komšiću i Šefiku Džaferoviću poslao pismo u kojem kaže da je Daytonski sporazum odličan temelj na kojemu se gradila BiH, ali da “nije uklesan u kamenu” i da će ga vremenom trebati mijenjati.

Ocijenio je da su manjkavosti tog sporazuma kojim je završen rat potvrđne presudama Europskog suda za ljudska prava, uključujući u slučaju Sejdić-Finci, te kako se te presude kao i one ustavnog suda BiH moraju provesti da bi zemlja napredovala na putu u EU, a to nije moguće samo izmjenama postojećih zakona.

– Potrebno je provesti ograničene izmjene ustava kako bi se reformirao izborni sustav i uskladio sa zahtjevima koji proistječu iz (pretpostavki) članstva u EU i odluka Europskog suda, pojasnio je Blinken očekivanja Washingtona u odnosu na BiH.

Dodao je kako bi se sve to moralo učiniti u rokovima koji će osigurati da opći izbori najavljeni za jesen 2022. označe povijesnu prekretnicu i budu najslobodniji i najdemokratičniji do sada.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!