Jedno od najvećih europskih žarišta je Francuska, Turska ima 40 tisuća novih slučajeva dnevno, a Bosna i Hercegovina iz dana u dan ruši crne rekorde. Svim državama cilj je isti: što bržim cijepljenjem, u kombinaciji s epidemiološkim mjerama, spriječiti kolaps bolničkih sustava.

Dramatično širenje zaraze koronavirusom u Francuskoj. Oboren novi dnevni rekord, više od 50 tisuća zaraženih. Bolnički sustavi dovedeni su na rub izdržljivosti, a u cijeloj je zemlji na snazi lockdown. COVID bolnicu na zapadu Francuske posjetili su ministar zdravstva i premijer.

– Teško nam je jer nemamo dovoljno bolničkog osoblja, potrebno ga je dvostruko više. Snalazimo se kako znamo, ali to već dugo traje, kaže liječnik u bolnici u Toursu.

– Mi smo s vama! Nastavite raditi s istom predanošću koju pokazujete već godinu dana. Vrlo smo ponosni na vas i znamo da vam je iznimno teško, rekao je Olivier Veran, francuski ministar zdravstva.

Alarmantno je u Turskoj. Zabilježen je crni rekord, gotovo 41 tisuća oboljelih od COVID-a u jednom danu, najviše od početka pandemije.

– Što se tiče naše bolnice, možemo reći da se prijam pacijenata s Covid-om povećao za 50 posto u odnosu na prošli tjedan. Posebno je velik pritisak na odjele intenzivne njege, objašnjava dr. Nurettin Yiyit, glavni liječnik u bolnici dr. Feriha Oz, Istanbul.

Na snazi je cijepljenje stanovnika starijih od 60 godina Pfizer-BioNTechovim cjepivom.

– Imao sam izbor i odabrao sam Pfizer-BioNTechovo cjepivo. Naša kći studira u inozemstvu i ona je supruzi i meni preporučila to cjepivo jer je sigurno, rekao je stanovnik Ankare.

Turska je dosad raspodijelila diljem zemlje 16 i pol milijuna doza kineskog cjepiva Sinovac, a u posljednjih nekoliko dana u zemlju je još stiglo gotovo 2 milijuna doza Pfizer-BioNTechovog cjepiva.

Zaraza ne posustaje ni u našem susjedstvu. Novi crni rekord u Bosni i Hercegovini – više od 2 tisuće novozaraženih, a umrlo je 88 osoba. Sve su bolnice u BiH popunjene pacijentima s COVID-om, a najveća su žarišta najveći gradovi.

Španjolska, jedna od zemalja najpogođenijih pandemijom, provodi stoga veliku kampanju cijepljenja stanovništva. Vlasti u Madridu distribuirale su više od milijun doza AstraZenecina cjepiva diljem zemlje.

– Prije su mnoge regionalne vlasti govorile da ne mogu cijepiti jer nema cjepiva, sada ga ima, i to u velikim količinama. Ovoga tjedna stiglo je 2 milijuna, u ponedjeljak stiže milijun i 200 tisuća doza samo Pfizerova cjepiva, a svakim tjednom dobivat ćemo ga sve više, izjavila je Carolina Darias, španjolska ministrica zdravstva.

– Cijepljen sam AstraZenecinim cjepivom i nije bilo nekih strašnih nuspojava, kaže stanovnik Madrida.

Vladin je cilj cijepiti 70 posto Španjolaca do ljeta.

– Želim da nam znanstvenici objasne kakve su koristi od cjepiva i kakve su nuspojave. Moramo biti informirani, kaže stanovnica Madrida.

Treći val pandemije osjeća se je i u Bugarskoj. Broj novooboljelih je u porastu. Dnevno više od tri tisuće zaraženih koronavirusom. Vlasti su se ipak odlučile na popuštanje mjera. Restoranima je od prvog travnja dopušteno rad na terasama.

– Svaki bi restoran trebao moći odlučiti hoće li otvoriti ili ne, a vlada bi morala nastaviti program financijske pomoći tvrtkama pod nazivom „Spasi me”, rekao je Simeon Kirov, vlasnik restorana.

80 posto vlasnika bugarskih restorana protiv je otvaranja terasa, tvrde da im to neće donijeti dobit.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!