Dvogodišnja djevojčica, koja je prije dva dana s teškim ozljedama glave i tijela primljena u novogradišku bolnicu, a zatim prevezena u Kliniku za dječje bolesti u Zagrebu, u iznimno je teškom stanju i bori se za život. Njezini su roditelji uhićeni, a policija istražuje sve okolnosti strašnog događaja.

Za malenu djevojčica, koja se i dalje bori za život, svaki sat je neizvjestan.

– I dalje je u vrlo kritičnom stanju, vitalno ugroženo. Vodeći uzrok problema su ozljede moždanih struktura s krvarenjem. Nažalost već pri prijamu, a i pri kasnijim kontrolama, bila je vrlo teško kliničko stanje zbog čega je dijete na mehaničkoj ventilaciji u moždanoj komi, rekao je Goran Roić, ravnatelj Klinike za dječje bolesti.

Liječnici šokirani i zgroženi težinom ozljeda, slučaj su odmah prijavili MUP-u i Centru za socijalnu skrb. Kod djevojčice su utvrdili tragove prijašnjih ozljeda i svrab.

– Zabilježeni su hematomi, ozljede za koje se sumnja da su različite starosti, rekao je doktor Roić.

Djevojčica je prvo zaprimljena u bolnicu u Novoj Gradiški.

– Odmah je pristupljeno mjerama reanimacije. Po stabilizaciji stanja, nakon intubacije pristupljeno je dijagnostičkoj obradi, CT-om su utvrđene teške ozljede mozga, rekao je Josip Kolodziej, ravnatelj OB-a Nova Gradiška.

Roditelji, mlađi bračni par iz Nove Gradiške, uhićeni su. Otac je i prije prijavljivan zbog nasilja u obitelji. Preostalo troje djece smješteno je u udomiteljsku obitelj, kod njih nisu utvrđene nikakve ozljede. Kaznenim zakonom previđene su kazne od 1 do 8 godina za djelo u kojem su nastale ozljede djeteta.

– U slučaju smrti djevojčice kaznena prijava će se prekvalificirati zbog sumnje u počinjenje kaznenog djelo teškog ubojstva. Službenici su od strane nadleženog centra zatražili dokumentaraciju koja je predmet kriminalističkog istraživanja, rekao je Danijel Brezić, glasnogovornik PU brodsko-posavske.

Dijete je bilo kod udomitelja više od godinu dana, na zahtjev roditelja Centar ga je vratio u biološku obitelj.

– Provjerene su okolnosti i utvrđeno je da je došlo do poboljšanja stambenih, materijalnih, obiteljskih i svakih drugih uvjeta što je rezultiralo da se dijete vrati, rekao je Branko Medunić, ravnatelj Centra za socijalnu skrb Nova Gradiška.

– Nismo imali nikakvih saznanja niti informacija da se ne daj Bože nešto u obitelji događa. Djeca su cijelo vrijeme praćena od strane liječnika, cijepljena na vrijeme, dolazila je patronaža djeci koja su rođena kasnije. Ništa nije upućivalo da bi se nešto moglo dogoditi, rekao je Medunić.

U Centar za socijalni skrb poslan je upravni i stručni nadzor. Ministar najavljuje i izmjene Zakona o socijalnoj skrbi na kojem se radi već neko vrijeme.

–  Moramo vrlo jasno istaknuti da ćemo ovaj slučaj, do najnižih detalja i do najviših tančina izanalizirati i utvrditi eventualne propuste u sustavu, rekao je Josip Aladrović, ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

Rezultati upravnog nadzora bi trebali biti poznati najkasnije do sutra ujutro.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!