Zbog velikog broja novozaraženih koji imamo ovih dana, pritisak na naše bolnice bit će sve veći. Ruža Ištuk razgovarala je sa Željkom Gavranović, specijalisticom anesteziologije, reanimatologije i intenzivnog liječenja iz KBC-a Sestre milosrdnice.

Nakon malog predaha između dva vala epidemije, pred doktorima i medicinskim osobljem ponovno su teški dani. Ruža Ištuk javila se ispred Covid bolnice u Dubravi i rekla da liječnike i medicinske sestre itekako zabrinjava brzina kojom se pune bolesnički kreveti. Danas je otvorena i četvrta jedinica intenzivnog liječenja koju je preuzeo tim iz KBC-a Sestre milosrdnice.

Dr. Željka Gavranović rekla je da je u bolnici trenutno oko 230 pacijenata, a 45 od njih u jedinicama intenzivnog liječenja, oko 40 ih je na respiratoru, jedan na ECMO-u.

– U jednici intenzivnog liječenja imali smo dva hitna prijema u 15 minuta, bolesnik čije se stanje pogoršalo na odjelu i jedna bolesnica iz Siska, oboje u teškom stanju i na respiratoru. Zabrinjava brzina priljeva pacijenata, rekla je.

Naglašava da nitko nije očekivao da će biti potrebe za otvaranjem dodatnih jedinica intenzivnog liječenja.

– Prije dva mjeseca, kada smo napuštali bolnicu, bili smo optimistični i nadali smo se da je najgore prošlo, ali čini se da najgore tek slijedi. Sve je veći broj mlađih pacijenta s teškom kliničkim slikama koje brzo progrediraju i čini se da crno vijeme tek dolazi, upozorila je Gavranović.

– Trenutno je najmlađi pacijent u bolnici star oko 48 godina, dok su u prošlom valu to bile puno starije osobe. Na hitnom prijemu doslovno su deseci pacijenata koji čekaju obradu, obrađuju se i hospitaliziraju, a neki se mogu otpustiti na kućno liječenje, no zabrinjava sve veći broj pacijenata koji ulaze u hitnu ambulantu kao teško bolesni i hospitaliziraju se, rekla je.

Uoči blagdana, građanima je poručila da paze na sebe, štite sebe i druge oko sebe.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!