Nakon dobivenih rezultata istraživanja tržišta rada u FBiH koje je provedeno u siječnju ove godine, direktorica Federalnog zavoda za zapošljavanje Helena Lončar izjavila je da većina poslodavaca procjenjuje da će u 2021. imati rast obima poslovanja.

Istraživanje u okviru kojeg su anketirana 1.232 poslodavca koji imaju pet i više zaposlenih, realizirali su Federalni zavod za zapošljavanje i županijske službe za zapošljavanje uz tehničku podršku projekta “Istraživanje tržišta rada” koji financira Europska unija.

Prema iskazanim potrebama poslodavaca u okviru ovog istraživanja, najtraženija zanimanja III i IV stupnja u 2021. su prodavač, šivač, vozač, bravar, varilac, obućar, zaštitar, tesar, mesar, call centar operater i slastičar. Istovremeno, najtraženija zanimanja visoke stručne spreme su IT stručnjak, strojarski inženjer, građevinski inženjer, inženjer elektrotehnike, ekonomista, arhitekt, grafički dizajner, magistar farmacije, komercijalista i veterinar.

– Ispitivanje tržišta rada predstavlja značajan segment aktivnosti Zavoda budući da kroz anketiranje poslodavaca dobijamo vrlo korisne podatke koji nam služe za bolje prilagođavanje mjera aktivne politike zapošljavanja poslodavcima, kao i za unaprjeđenje funkcije posredovanja, što predstavlja naš strateški cilj – rekla je Lončar.

Rezultati istraživanja pokazali su da je u 2020. uslijed pandemije COVID-19, čak 43 posto ispitanika imalo pad obima poslovanja dok je rast obima poslovanja zabilježilo 26 posto ispitanika. Rast financijskih efekata imalo je svega 24 posto ispitanika što je u odnosu na prošlu godinu smanjenje za više od 35 posto.

U 2020. kod anketiranih poslodavaca bilježi se negativan rezultat između zaposlenih i radnika kojima je prekinut radni odnos. Novozaposlenih je 4.076 (40 posto), a radni odnos je prekinut sa 6.058 osoba (60 posto).

U vezi sa reakcijom na krizu uzrokovanu pandemijom COVID-19, poslodavci su uglavnom primjenjivali skraćivanje radnog vremena (21 posto). Za uvođenje rada u smjenama opredijelilo se 16 posto poslodavaca, 15 posto poslodavaca nije poduzimao nikakve mjere, dok je jedan osto poslodavaca najavilo prekid rada, priopćeno je iz FZZZ-a.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!