Hrvatska pošta (HP) Mostar tiskala je dvije prigodne poštanske marke u izdanju “EUROPA 2021.” s motivima ženke i mužjaka velikog tetrijeba (Tetrao urogallus), vrste koja se ubraja u ugrožene vrste divljači u BiH.

Autor likovnog rješenja je Ernesto Markota, a marke se u poštanskom prometu koriste od 5. travnja ove godine. Izdanje se, kao i starija izdanja poštanskih maraka HP-a Mostar, može kupiti i online, priopćeno je iz HP Mostar.

Tetrijebi spadaju u rod šumskih ptica iz reda kokoški (Galliformes), žive u gustim planinskim šumama i hrane se raznim plodovima i bobicama, lišćem, pupovima, travom, a zimi iglicama crnogoričnog drveća.

Mužjaci velikog tetrijeba imaju crno raskošno perje, krila su im crvenkastosmeđa s bijelom mrljom na krilnom zglobu. Iznad očiju imaju jarkocrveni polumjesec, a oko guše tamnozeleni vijenac.

Ženke nisu tako raskošnog perja i za trećinu su manje i lakše od mužjaka. Perje im je crvenkasto smeđe boje s crnim prugastim šarama, kako bi se bolje prikrile i zaštitile od grabljivica.

U vrijeme parenja mužjaci imaju “ljubavni ritual” kojim privlače ženke. Šire svoj rep, podižu glavu i proizvode različite zvukove te se bore s konkurentima, stoji u priopćenju.

Izvor:pogled.ba