Po zakonu koji je u četvrtak stupio na snagu postaje obvezna predinstalacija ruskih računalnih programa i aplikacija na svim pametnim telefonima, tabletima, računalima i drugim uređajima koji se povezuju na internet, a prodaju se u Rusiji.

Po tom zakonu svi uređaji koji se spajaju na internet, a prodaju se u zemlji morat će od 1. travnja biti opremljeni tim programima, bilo da su proizvedeni u Rusiji ili da su uvezeni iz inozemstva, u protivnom prekršiteljima od srpnja prijeti novčana kazna.

Zakon je krajem 2019. potpisao predsjednik Vladimir Putin i trebao je stupiti na snagu 1. srpnja 2020. Vlasti kažu da mu je svrha promicati domaće tehnološke tvrtke u utrci sa stranim.

No njegovi kritičari tvrde da je riječ o novom pokušaju vlasti da uspostavi kontrolu nad digitalnim prostorom.

Predinstalirane usluge pripadaju dvjema velikim ruskim internetskim tvrtkama Jandeks i Mail.ru. Od društvenih mreža tu su “ruski Facebook” Odnoklasnjiki i VKontakte. Popis uključuje i programe Kaspersky Laba.

Ovaj sporni zakon je u Rusiji prozvan “anti-Apple zakon” jer je američki proizvođač uvijek odbijao na svojim uređajima predinstalirati aplikacije koje nisu njegove.

Ruske vlasti zadnjih godina čine sve veći pritisak na internetsku mrežu, blokirajući sadržaje i stranice povezane s oporbom, ali i službe koje odbijaju suradnju s njom a internet je jedan od posljednjih mjesta slobode za one koji kritiziraju vlast.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!