Na molbu da prokomentira aktualna događanja u Banja Luci i odnos gradonačelnika Draška Stanivukovića prema zastupnicima i skupštinskoj većini, lider SNSD-a, Milorad Dodik, kazao je da je Draško Stanivuković na prijevaru dobio većinsku podršku građana najvećeg grada RS-a.

Političke borbe

– On je na prijevaru dobio podršku nekih građana u Banja Luci i sada ti građani vide da on nikada ozbiljno nije mislio biti gradonačelnik. Njemu je ta pozicija trebala poslužiti za neke dalje političke borbe i on žrtvuje Banja Luku, dovodi je do propasti u situaciji kada se trebaju riješavati određena važna pitanja. Nažalost, građani Banja Luke će to vidjeti na jedan najdirektniji način, imajući u vidu nedoraslo ponašanje gradonačelnika i situaciju u kojoj se ne uvažava ni praksa u institucijama, nego se samo radi na osobnoj promociji i onome što može biti atraktivno samo u jednom trenutku, ali time se ne rješavaju problemi života i grada – istaknuo je Dodik.

Dodik je podsjetio da je SNSD upravljao Banja Lukom u smislu gradonačelnika od 1998. godine i grad nikada nije imao probleme.

– Logično je da sada kada imate takvo političko nedonošče na čelu grada da imate probleme, jer on smatra da sve što postoji u gradu treba biti usmjereno i podređeno samo njemu. Kao mezimac u obitelji koji je odgojen tako da sve što poželi mora imati, on misli da tako ide i u javnom životu. Naravno, da to ne ide tako – rekao je Dodik.

On je naglasio da stvari treba ozbiljno promatrati i prihvatiti realnost.

– Mi iz SNSD smo rekli pobijedio je gradonačelnik, sad idemo raditi, dok on nikada nije rekao pobijedili su neki ljudi koji imaju skupštinsku većinu. Mora  se znati šta je skupštinska većina u gradu i šta je zastupnik. Gradonačelnik ponižava zastupnike, kaže “Neka razgovaraju sa mojom tajnicom, a ne sa mnom”, a u pokušaju da to izdigne na veći nivo on poziva na neke sastanke sa mnom, sa organima SNSD-a, kao da svi trebaju trčati njemu na noge kako bi spriječili njegov bijes – rekao je Dodik.

On je rekao da Stanivuković hoće raditi samo ono što on misli da treba, ali da tako ne ide u politici.

– Relanost je da u skupštini imate zastupnike koji su birani isto kao i gradonačelnik na izborima i oni se moraju  uvažavati. To što gradonačelnik ne uvažava svoje zastupnike i želi da oni rade kako on hoće, pokazuje neke druge namjere. Isti slučaj imamo u Bijeljini. Gradonačelnik Bijeljine mora znati da postoji skupština i samo onaj proračun koji usvoji Skupština je proračun i samo on važi. Skupština odlučuje o proračunu, donosi odluke, regulacijske planove i slično. Gradonačelnik treba raditi sa većinom a ne da se ljuti i napušta sjednice. Gdje to ima? Što očekuje da mu BN napravi atmosferu da je on u pravu, naravno da neće – istakao je Dodik.

Podsjetivši da je Stanivuković na sve načine pokušavao omalovažiti SNSD i ismijava sve što je prethodna gradska vlast radila u Banja Luci, Dodik je rekao da to sve pokazuje koliko je on u političkom smsilu nedorastao za bilo kakav dijalog.

Nije problem razgovarati

– Meni nije problem razgovarati, ali kad ocijenim da to ima smisla da uspije. On je za mene u istom rangu kao i svi gradonačelnici i načelnici i u narednom periodu pozvat ću ih sve da razgovaramo o stanju u lokalnim zajednicama, pa tako i njega, razgovarat ćemo, ja ne bježim od toga. Ne može Banja Luka biti u centru pažnje zato što ima nedoraslog gradonačelnika. Nama je važna svaka lokalna zajednica – rekao je Dodik.

On je naveo da je Banja Luka za SNSD izuzetno važna i žele da grad funkcioniRA i da se razvija, ali su isto tako važni i Prijedor, Bijeljina, Derventa, Istočno Sarajevo, Trebinje, svaka lokalna zajednica.

– Mi moramo sa republičkog nivoa riješiti probleme i u Banja Luci, Derventi, Bijeljine i svim drugim općinama gdje postoje zastoje. To se mora rješavati sistemski – naglasio je Dodik u intervjuu Srni.

Izvor:srna/pogled.ba

error: Content is protected !!