Testiranje na koronavirus u našoj zemlji je besplatno za osobe sa simptomima, međutim ukoliko želite uradit PCR test na vlastiti zahtjev onda ćete ga morati i platiti.

Zavod za zdravstveno osiguranje i reosiguranje FBiH odredio je novu cijenu komercijalnih PCR testova koja je sada niža nego ranije i iznosi 79,56 KM. Iz Zavoda su naveli da se nova cijena ne odnosi na privatne ustanove. Međutim, samo nekoliko javnih zdravstvenih ustanova u Federaciji BiH vrši komercijalno testiranje, a cijena u privatnim klinikama je viša od one koju preporučuju iz Zavoda i kreću se oko 120-140KM, piše Klix.ba.

Cijene komercijalnog testiranja na koronavirus u regiji su različita, a u većini zdravstvenih ustanova građani izdvajaju pozamašne cifre za testiranje na koronavirus.

U Hrvatskoj su, također, utvrđene nove cijene koje je odredio Zavodu za javno zdravstvo. Građani ove susjedne zemlje od 7. travnja će za komercijalni PCR test plaćati 129 KM (500 kn).

Dok u našoj zemlji, ali i u Hrvatskoj cijene testiranja na koronavirus pojeftinjuju, u susjednoj Srbiji je situacija obrnuta.

Naime, prvobitna cijena PCR testa kod njih je iznosila 100 KM (6.000 dinara), a početkom 2021. godine cijena je povećana i iznosi 150 KM (9.000 dinara). Komercijalno testiranje u Srbiji se sprovodi samo u državnim zdravstvenim ustanovama.

Ukoliko ste stanovnik Crne Gore za testiranje na osobni zahtjev izdvojit ćete 160 KM (80 eura), dok u Sjevernoj Makedoniji cijena zavisi od ustanove, a kreće se od 80 do 175 KM (40 do 89 eura). Slovenci za ovu metodu testirana koronavirus moraju izdvojiti nešto više novca u odnosu na ostale zemlje u regiji, a cijene testa dostižu i 300 KM (150 eura).

Može se zaključiti da u regiji najskuplji komercijalni PCR testovi nudi Slovenija, dok Sjeverna Makedonija ima najniže.

Iako su cijene za testiranje kod nas pojeftinile, one ne odstupaju od cijena u regiji s obzirom na to da se nove cijene ne odnose na privatne zdrastvene ustanove.

Cijena PCR testova u Europi
Ni zemlje Europske unije nisu ujednačile cijene PCR testova. Pojedine nude besplatno testiranje za svoje građane, među kojima je Francuska, a odnedavno to imaju i građani Beča. U ostatku Austrije stanovništvo nema tu mogućnost te za testiranja plaćaju između 120 i 200 KM.

Cijena komercijalnih PCR testova u Njemačkoj se kreće od 200 do 350 KM, dok su testovi za osobe sa simptomima besplatni.

U zemljama Skandinavije testiranje na koronavirus se također naplaćuje. U Švedskoj cijena za komercijalni PCR test iznosi oko 300 KM, dok je u Finskoj dosta veća i iznosi čak 500 KM .

Na jugu Europe u Italiji cijene komercijalnih testova su različite prema regijama, a najviša dostiže 240 KM (120 eura). Stanovništvo Španjolske za PCR test na vlastiti zahtjev izdvojit će između 200 i 300 KM (100 i 150 eura).

U Velikoj Britaniji najjeftiniji PCR testovi na aerodromima

Cijena komercijalnih PCR testova u Velikoj Britaniji variraju u zavisnosti od toga u kojoj zdravstvenoj ustanovi se obavlja testiranje. Početkom ožujka, najjeftinije PCR testove od 137 KM (60 funti) nudili su pojedini aerodromi, a najskuplji test u Londonu iznosi 490 KM (214 funti).

Ne treba zaboraviti ni činjenicu da se osobe sa simptomima u Britaniji testiraju besplatno, a korištenje besplatnog testiranja u svrhu putovanja je zakonom zabranjeno.

Širom Europe cijena testiranja na koronavirus je izrazito visoka, šta više znatno je veća od one koju plaćaju građani naše zemlje. Također, rijetko koje zemlje pružaju besplatne usluge komercijalnog testiranja, a razlog je prvenstveno smanjenje putovanja izvan granica kako bi se suzbilo širenje koronavirusa.

Izvor:klix.ba

error: Content is protected !!