Na Veliku subotu, 3. travnja, zadarski nadbiskup Želimir Puljić predvodio je obrede Vazmenog bdjenja u katedrali Sv. Stošije u Zadru.

U večeri Vazmenog bdjenja odjekuje veseli poklik ‘Aleluja! Uskrsnuo je Gospodin doista, aleluja’, naglasio je mons. Puljić, istaknuvši da nam i izvješća Starog zavjeta tumače događaje te svete noći. „Nakon drame Velikog petka kad smo osjećali potresenost onim što se dogodilo, u večeri Velike subote sve se promijenilo. Uskrsnuo je Gospodin koji je strašno trpio i u bolovima ovu zemlju napustio. Uskrsnuo je onaj koji je sve stvorio, koga su ljudi razapeli, ubili, ponizili. Uskrsnuo je jer ima moć, jer je Stvoritelj svega“ poručio je nadbiskup Puljić.

Nakon petka, Isusovi učenici razbježali su se u strahu, ostao je samo Ivan koji ga je pratio do Kalvarije i u ime nas čuo je Isusove riječi: ‘Evo ti majke’. „Mi smo bili prisutni u Ivanu i predani smo njegovoj Majci. Taj strah i to razočaranje osjećamo kod dvojice učenika iz Emausa koji su, pričajući među sobom i ne prepoznavajući Isusa koji im se pridružio, iskreno rekli: ‘A mi se nadasmo’. Nadasmo se nečem drugom. Nitko od nas nije se nadao onome što je Isus doživio na Kalvariji. Učenici će doživjeti radost da će prepoznati Isusa kod stola kad im bude razlomio kruh i iščeznuo ispred njihovih očiju. Poslije će posvjedočiti svojoj subraći, kad su se vratili, kako je divno tumačio Pisma, srce nam je gorjelo“ rekao je nadbiskup.

„Noć Velikog petka i subotnji dan bili su turobni i bez perspektive. Dok učenici u strahu od Židova, zaključani u Dvorani posljednje večere, kukaju, dvoume, ne shvaćaju, zdvajaju, dotle Židovi osiguravaju grob, jer su čuli, uskrsnut će. Vidjeli su kako umire na križu i srce su mu proboli da budu sigurni da je umro. Uvjerili su se, a sada već postavljaju stražu. Otajstvo Kristovog uskrsnuća zbiljski je, povijesni događaj. Ali i vjerski događaj. Povijesni događaj o kojem svjedoče toliki svjedoci, prvi vjesnici uskršnjeg događaja“ rekao je mons. Puljić, poručivši da Kristovo uskrsnuće postaje kamenom temeljcem apostolskog navještaja.

„Isus je pokazao da je Sin Božji i uskrsnuo je, ali ne na njihov zahtjev. Nego kad je on sam htio. Upravo kad su se najmanje nadali, u ranu zoru. Prvoga dana u tjednu, još za mraka, iz groba ustaje i javlja se svojim uplašenim učenicima utješnim pozdravom ‘Mir vama’. Vidim da ste uznemireni, još uvijek dvoumite, ali ne bojte se. Mir vama. Ja sam. Toma, dođi, ti koji si dvoumio“ opisao je stanja apostola mons. Puljić.

„Crkva ove svete noći s radošću i zahvalnošću propovijeda te s vjerom pjeva i ispovijeda ‘Znamo da si, doistine, uskrsnuo, Božji sine’. Kristovim uskrsnućem i silaskom Duha Svetoga počelo je vrijeme Crkve koje još traje. A Duh Božji divnom providnošću upravlja tijek vremena i obnavlja lice Zemlje. Kakva milost, biti u toj Crkvi, koja traje! Kakva milost zvati se sinom Božjim i članom Crkve u kojoj je Duh Sveti nazočan. Kakva milost sudjelovati u otajstvima koja nam je Isus ostavio, krštenje, svih sedam sakramenata. Kako je bogata ova uskrsna noć! Kako je sadržajna liturgija Riječi. Kako je lijepo osjetiti jeku stoljeća, iščekivanja i radost što se dogodilo ono što je stoljećima najavljivano“ poručio je nadbiskup Puljić, rekavši da u obredima Velike subote odjekuju riječi satnika, ‘Zaista, ovaj čovjek bijaše Sin Božji!’.

„Isusovo uskrsnuće je kamen temeljac naše vjere, a on je svjetlo ljudske povijesti, njeno središte i raskrižje, njen smisao i otkupljenje“ zaključio je nadbiskup Puljić.

Bdjenje je počelo blagoslovom novog ognja ispred vrata zadarske katedrale na trgu, odakle su nadbiskup i koncelebranti s uskrsnom svijećom ušli u mračnu katedralu. U dolasku do prezbiterija puku sa svijećama dijelili su svjetlo s uskrsne svijeće da upale svoje svijeće.

Hvalospjev uskrsnoj svijeći otpjevao je katedralni župnik don Josip Radojica Pinčić. Za vrijeme bdjenja vjernici su obnovili krsna obećanja te je nadbiskup Puljić puk poškropio blagoslovljenom vodom koju je prethodno blagoslovio u zdencu koji je bio postavljen u prezbiteriju katedrale sv. Stošije.

Izvor: narod.hr

error: Content is protected !!