Kod dvoipolgodišnje djevojčice iz Nove Gradiške, koja je s teškim ozljedama prošli tjedan primljena u zagrebačku Kliniku za dječje bolesti, potvrđena je, nažalost, moždana smrt.

Ravnatelj Klinike doktor Goran Roić priopćio je da se to dogodilo unatoč svim poduzetim terapijskim mjerama i iznimnim naporima intenzivističkog tima.

U cijelosti prenosimo priopćenje Klinike za dječje bolesti Zagreb:

– S velikom tugom i žaljenjem moramo vas izvijestiti da je kod naše male pacijentice, unatoč svim poduzetim terapijskim mjerama i izuzetnim naporima intenzivističkog tima, došlo do kritičnog kliničkog pogoršanja. U skladu sa tim, prema protokolu proveden je postupak za utvrđivanje moždane smrti, što je nažalost potvrđeno. Počivala u miru, navodi se u priopćenju ravnatelja KDBZ-a Gorana Roića.

Roditelji su djelomice priznali krivnju za djetetove teške ozljede te su u jednomjesečnom istražnom zatvoru. Zbog tog slučaja smijenjen je ravnatelj Centra za socijalnu skrb u Novoj Gradiški pod čijim je nadzorom bila obitelj.

Djevojčica je i jutros bila u vrlo kritičnom stanju, provodili su se dodatni dijagnostički testovi kojima se nastojalo utvrditi stanje vitalnih funkcija i objektivizirati stupanj oštećenja moždanih struktura, doznao je jutros HTV.


No nažalost, djevojčica je izgubila bitku za život, ozljede su bile preteške.

Podsjetimo, Goran Roić, ravnatelj Klinike za dječje bolesti Zagreb, rekao je jučer u središnjem Dnevniku HTV-a da bi i on i cijeli tim intenzivista voljeli više od ičega bolje vijesti. 

Na pitanje kakve su prognoze, odgovorio je da su nezahvalne, ali da je već od prijma 31. ožujka zdravstveno stanje djeteta iznimno teško, pa se bez objektivnih medicinskih kriterija ne usuđuje prognozirati.

Roditelji su djelomično priznali krivnju za teške ozljede svoje dvoipolgodišnje kćeri koja je i dalje u kritičnom stanju. Zbog tog slučaja, kojim se mjerodavni centar za socijalnu skrb bavi već treću godinu, smijenjen je njegov ravnatelj. A to možda neće biti jedina sankcija, jer je dijete vraćeno biološkim roditeljima unatoč službeno zabilježenim znakovima nasilja u obiteljskom domu.

Roditelji djevojčice, 24-godišnja majka i 27-godišnji otac, ispitani su u Županijskom državnom odvjetništvu u Slavonskom Brodu. Određen im je istražni zatvor od 30 dana zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke.

Nužno je bilo dodatno vještačenje koje u ovom slučaju nije provedeno, istaknula je u jučerašnjem središnjem Dnevniku HTV-a načelnica Sektora za razvoj socijalnih politika Ministarstva socijalne skrbi. Najavila je i promjene u sustavu socijalne skrbi.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!