Prema njemačkom ministru zdravstva više od 12 posto stanovnika Njemačke primilo je najmanje jednu od dvije doze cjepiva protiv covida-19, što znači više od 10 milijuna stanovnika, napisao je na Twitteru Jens Spahn u subotu.

On je dodao da je 4,3 milijuna ljudi već primilo drugu dozu cjepiva.

Prema Institutu Roberta Kocha (RKI) za kontrolu bolesti i ministarstvu zdravstva, samo u petak ubrizgano je oko 217.000 doza.

Spahn navodi da je do sada primijenjeno gotovo 10, 7 milijuna doza Pfizer/BioNTechova cjepiva, 700.000 doza Moderne i 2,9 milijuna doza AstraZenece.

Davanje prednosti određenim demografskim skupinama u redu za cjepivo trebalo bi početi padati u drugi plan kako se povećava broj dostupnih doza, priopćila je u subotu Udruga njemačkih liječnika opće prakse.

– Davanje prednosti bila je, i jest, dobra smjernica liječnicima dok je cjepivo još dostupno u malim količinama, rekao je Ulrich Weigeldt iz udruge za list Rheinische Post u subotu.

– Međutim, uskoro više nećemo morati toliko gledati brojke, nego sve više zdravlje ljudi, rekao je Weigeldt.

Ako količina dostupnih doza premaši određenu razinu, prioritet mora biti “da svi koji mogu i žele što brže dobiju cjepivo”.

A zdravstvene vlasti u Njemačkoj izvijestile su o 18.129 novih slučajeva zaraze u samo jednom danu.

Također, u jednom danu od koronavirusa je umrlo 120 ljudi.

Broj novozaraženih u sedam dana na 100. 000 stanovnika – sedmodnevna stopa incidencije – u subotu ujutro bio je 131,4 širom zemlje, nešto niži od 134 od prethodnog dana.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!