Glavna poruka Uskrsa jednostavna je i duboka u isto vrijeme. Ni patnja bi bolest ni smrt, nepravde, siromaštvo, sve ono što opterećuje čovječanstvo nema zadnju riječ, to ipak pripada životu, rekao je profesor Željko Tanjić, rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta u Dnevniku HTV-a.

Mi kršćani vjerujemo da nam je darovano po Kristovom uskrsnuću i samo po njemu nalazimo rješenje onoga što su tražili unutar povijesti. Nikakva unutarpovijesna nada ne može darovati ono što nam je darovalo uskrsnuće, ističe Tanjić

– Pri tome Krist nam poručuje da smo svi braća, da smo pozvani na život i na nadu.

Koliko Covid okolnosti utječe na istinsku radost, rekao je da pandemija i potres uistinu ljudima oduzima radost života, ali ne smijemo kaže, pokleknuti, 

– Nada je ono što bi trebalo imati zadnju riječ, zato nas Uskrs vraća unutarnjoj radosti koja se ne može dobiti drugačijim putem. Jedan veliki neprijatelj kršćanstva, a opet duboki mislilac Niche rekao i ja bih bio vjernik da bi vidio više radosti na licima kršćana. Možda je za nas kršćane isto to poziv da to živimo u svojoj zajednici u svom poslanju. Liturgija i molitva nije nešto što dolazi naknadno, to je zajedništvo i zato se vjernici okupljaju jer ne mogu živjeti bez euharistije. Potrebno nam je druženje i zajedništvo, a onda i zajedništvo u molitvi, da bismo nadvladali poteškoće, rekao je.

Znamo da se djeca vesele Uskrsu i jesu li oni zakinuti kaže da kao što je i Papa Franjo rekao da naslabiji su podnijeli teret ove krize, to su najmlađi i najstariji.

– S druge strane najmlađi su oni koji se moraju pripremati za budućnost i ne želimo da im se to uzme i da se pretvori u virtualnu stvarnost. Trebamo sve učiniti da kroz ovu pandemiju oni koji su najslabiji ne izađu još slabiji, a jači još bogatiji, to je briga svih vjernika i ljudi dobre volje i onih koji se brinu za opće dobro. 

Koliko vjera pomaže u prihvaćanju stvarnosti, odgovara da je vjera odlučujući faktor u našem odnosu prema stvarnosti.

– Neki pronalaze druge izvore nade, ali za vjernike ovo nije jedini mogući i jedini najbolji svijet i mi ga ispunjeni uskrsnom radošću možemo mijenjati na bolje. 

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!