Pinca ili slatki kruh – tradicionalna uskrsna pogača. Pripremite je za blagdanski stol!

Recept donosi Slatki svijet.

Sastojci

500 g glatkog brašna
1/2 svježeg kvasca
100 g šećera
2 vanilin šećera
1 jaje
2 žutanjka
prstohvat soli
50 ml toplog mlijeka
100 g otopljenog maslaca
200 g kiselog vrhnja
120 g grožđica
1 žlica ruma
naribana korica 1 limuna
naribana korica 1 naranče
sok od 1/2 naranče

Priprema

Maslac otopite na laganoj vatri pa ostavite da se ohladi. Jaje i žutanjke pjenasto izmiješajte sa šećerom i vanilin šećerom.

U veću zdjelu stavite brašno pa dodajte ostale sastojke – pripremljeni kvasac, otopljeni maslac, razmućena jaja, kiselo vrhnje, grožđice, rum, sok od naranče te naribanu koricu limuna i naranče.

Spiralnim nastavcima za miksanje umijesite glatko tijesto. Tijesto prekrijte kuhinjskom krpom i ostavite najmanje sat vremena na toplome mjestu da se diže. Kada je tijesto udvostručilo volumen premijesite ga i ostavite neka se još jednom digne.

Kada tijesto ponovo dobije na volumenu podijelite ga na dva jednaka dijela, oblikujte kugle i stavite ih na lim koji ste prekrili papirom za pečenje. Pince prekrijte kuhinjskom krpom i
ostavite da se dižu još pola sata.

Prije pečenja pince razrežite na vrhu u obliku križića te premažite jajetom koje ste razmutili s malo mlijeka. Pecite ih 30 minuta na temperaturi od 180° C.

Izvor: narod.hr