Bojenje jaja za Uskrs jedna je od tradicija koja veseli i stare i mlade. Ljudi često kupuju boje za pisanice, no nema ništa ljepše nego obojiti kuhana jaja na tradicionalan način – bojama iz prirode.

Šarene pisanice obojene prirodnim bojama uvijek su posebne, a kako dobiti različite boje i koji je postupak, objasnila je Željka Klemenčić, članica žirija ‘Tri, dva, jedan – kuhaj!’ kojoj je upravo pravljenje pisanica omiljeni dio Uskrsa, piše rtl.hr.

“Bojenje jaja i kasnije kucanje jajima za stolom – to nam je glavni događaj za Uskrs. Uvijek radim prirodne boje.

image

Uz luk, koji je zbilja nenadmašne boje, volim i svjetloplava jaja od ljubičastog kupusa, smećkasta od cikle i ljubičasta kuhana u crnom vinu. Jedino sa zelenima nemam sreće – to mi najslabije uspijeva”, ispričala je Željka. 

POSTUPAK BOJENJA JAJA PRIRODNIM BOJAMA

“Narezani kupus ili ciklu stavim u vodu, malo prokuham, pa dodam jaja. Kuham pet minuta pa ugasim i ostavim da stoje u toj boji ostatak dana i preko noći. Prirodnim bojama treba dosta vremena.

Ako imate bijelih jaja, mogu biti lijepa i ona žuta od kurkume. Jaja kupujemo od susjeda koji imaju više vrsta kokoši, pa ih bude s ljuskama svih boja”, ispričala je Željka. 

Postupak s ostalim bojama je isti – ako želite žuta jaja, kuhajte ih s ljuskama luka, a ako želite da budu tamnija, smeđa, stavite više ljuski. Za zelenu boju koristite blitvu, špinat ili koprive, savjetuje iskusna gastrostručnjakinja.

PIŠE M.P./PSD

error: Content is protected !!