Prim.dr. Zoran Karlović, specijalista anestezije, reanimacije i intenzivnog liječenja u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici (SKB) Mostar i voditelj Respiracijskog centra u toj medicinskoj ustanovi našao se posljednjih dana na meti onih koji su ustali u obranu respiratora „Srebrene maline“ zbog svojih izjava o tim uređajima.

Dr. Karlović je, podsjetimo, u više navrata govorio o tome zbog čega su anesteziolozi u Mostaru odbili primiti te uređaje.

-Meni je, uistinu, žao da se moramo baviti ovakvim trivijalnim stvarima. Ne mogu shvatiti te ljude iz jednog razloga što svi mi znamo, dakle, iole obrazovan čovjek, što je respirator i što je našim bolesnicima u Covid-bolnici potrebno.

Dakle, potrebni su najsuvremeniji modeli asistiranog disanja, a to ovi respiratori nabavljeni putem „Maline“ nisu. To su, zapravo, respiratori za transport i nikako nisu za primjenu u jedinicama intenzivnog liječenja. To sam kazao prošle jeseni i nekoliko puta do sada, ali što ja tu mogu. Radi se o tome da tu ima puno nekih drugih stvari i to je žalosno. Danas smo vidjeli da i kirurg može pričati o anesteziji i u onom stručnom dijelu. Ne kažem da ne može naučiti iz knjige, ali u praktičnom dijelu, pa zna se čiji je to područje. Nećemo se, valjda, vraćati u pedesete godine. Ako nam je to cilj, možemo. Ali, ja mislim da je medicina znanost koja ide naprijed, a sudeći po ovome što se kod nas u BiH događa, ona ide nazad – kaže dr. Karlović.

Komentirajući to što su iz Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) reagirali na njegove izjave navodeći da iznosi lažne tvrdnje o respiratorima i širi paniku i prijeteći mu pravim procedurama, dr. Karlović je istaknuo da „u FUCZ ne znaju što je strah, a kamoli da znaju definicije panike“.

-Mislim da nema veće panike od prevare. Ja sam prošao rat i najgore je čovjeka iznevjeriti, a iznevjeriti čovjeka je panika. Oni to cijelo vrijeme rade i ponavljaju. Znači, tehnička ispravnost aparata je tehnička, a ona upotrebna i ono za šta služi je druga stvar. Jednostavno, nije uredu da bilo tko, tko se ne bavi intenzivnom medicinom danas o tome priča. U cijeloj toj priči, po meni, greška je onoga tko je odabrao te respiratore, a oni znaju tko je to i sigurno nije nitko iz struke. Ako jeste, onda je taj netko najveći neznalica. Jer, ako se nešto nabavlja za državu, onda se trebalo sastaviti one koji se bave time, ne jednog čovjeka, već više njih koji će donijeti odluku, ali ja ne mogu nekoga učiti kako se to radi. Oni su preskočili i osnovnu školu, a neću reći i nešto više od toga – naglašava dr. Karlović.

Govoreći o trenutnoj situaciji u SKB Mostar, dr. Karlović kaže da je ona,donekle, zadovoljavajuća.

-Činjenica je da ovih dana imamo nešto veći priliv, ali to nije samo u Respiratorskom centru, već imamo i nešto veći priliv bolesnika, koji su postcovid pacijenti, dakle, negativni su, ali i dalje imaju potrebu za strojnom ventilacijom i drugim modelima same respiracijske potpore i taj broj nešto je povećan. Ali, zahvalio bih se kompletnom osoblju, njihovom maksimalnom zalaganju, svih koji sudjeluju u ovom, veliko im hvala, od radiologa do mirobiologa, fizioterapeuta, tu se nitko ne može izostaviti – govori dr. Karlović.

Izvor:avaz.ba

error: Content is protected !!