U posljednja 24 sata zabilježeno je 138 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 11854. Među njima je 1 616 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 156 pacijenata. Preminulo je 25 osoba.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno su zabilježene 280 164 osobe zaražene novim koronavirusom, od kojih su 6083 preminule, ukupno se oporavilo 262 227 osoba od toga 1691 u posljednja 24 sata.

U samoizolaciji je trenutno 29 951 osoba.

●  Voditeljica Respiracijskog centra KB Dubrava dr. Nevenka Piskač-Živković rekla je jutros u HTV-ovoj emisiji Studio 4, govoreći o situaciji s koronavirusom, kako je u toj zagrebačkoj bolnici tijekom protekla 24 sata umrlo osam bolesnika te da su danas prisiljeni otvoriti novi odjel.

Piskač-Živković rekla je kako je KB Dubrava otvorena za ne-COVID-bolesnike, ali da situacija nije dobra.

● Matija Posavec, župan Međimurske županije, kazao je da je dosad u županiji jednu dozu cjepiva protiv koronavirusa primilo 9,5% stanovništva.

Gostujući u u Studiju 4 objasnio je da se županijski zdravstveni sustav u vrijeme kada je županija imala najveći broj zaraženih uspio obraniti velikim brojem testiranja, brzim i pouzdanim dijagnosticiranjem, uspostavom tercijarnog respiratornog centra, uspostavom palijativnog centra za covid bolesnike, nabavkom respiratora, dosta malom zaduženosti zdravstvenog sustava u odnosu na druge zdravstvene ustanove u Hrvatskoj. 

Podaci županijskih stožera
● U Gradu Zagrebu 29 je novih slučajeva.

● U Splitsko-dalmatinskoj županiji 12 je novozaraženih, preminula jedna osoba.
● U Karlovačkoj županiji 16 je novozaraženih, preminule su tri osobe.
● U Dubrovačko-neretvanskoj županiji 2 su novozaražena, tri su osobe umrle.
● U Međimurskoj županiji danas nema novih slučajeva.
● U Zagrebačkoj županiji 69 je novih slučajeva zaraze.
● U Zadarskoj županiji 61 je novi slučaj zaraze, dvije su osobe preminule.
● U Ličko-senjskoj županiji 10 je novooboljelih.
● U Šibensko-kninskoj županiji 12 je novozaraženih, preminula je jedna osoba.
● U Varaždinskoj županiji 5 je novozaraženih, preminula je jedna osoba.
● U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji 3 su nova slučaja zaraze.
● U Vukovarsko-srijemskoj županiji 7 je novih slučajeva.
● U Primorsko-goranskoj županiji 16 je novih slučajeva, preminule su tri osobe.
● U Osječko-baranjskoj županiji 23 su novozaražena.
● U Koprivničko-križevačkoj županiji danas nema novih slučajeva.
● U Istarskoj županiji 6 je novozaraženih osoba.
● U Požeško-slavonskoj županiji 11 je novih slučajeva. 
● U Sisačko-moslavačkoj županiji 4 su nova slučaja zaraze.

Pandemija koronavirusa u svijetu

Indija je u ponedjeljak izvijestila o rekordnom broju zaraza koronavirusom te postala druga nakon SAD-a koja je registrirala više od 100.000 novozaraženih na dan, dok su bolnice u najteže pogođenoj zemlji Maharashtri preopterećene. Opširnije

● Dok se većina država bori s time kako da osiguraju dovoljnu količinu cjepiva protiv koronavirusa, Srbija vodi drugu bitku kako uvjeriti svoje građane da se cijepe.

Kina je potvrdila 32 nova slučaja koronavirusa, što je najveći broj dnevnih zaraza od 31. siječnja, objavilo je u ponedjeljak nacionalno zdravstveno tijelo.

● Građanima Engleske bit će dostupno besplatno testiranje na koronavirus dvaput tjedno, najavila je u ponedjeljak britanska vlada. Besplatno testiranje brzim testovima dosad je bilo dostupno samo najranjivijim skupinama u pandemiji koronavirusa. 

● U europskim zemljama uskrsni vikend protječe uz stroga zatvaranja i ograničenja kontakata, no u nekima su ipak blago počele padati tjedne incidencije na 100 tisuća ljudi. Dvotjedni veliki rast novozaraženih ima Indija i stroge mjere zatvaranja najavila je indijska država Maharaštra, u kojoj je polovica svih novih slučajeva u zemlji. 

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!