Zaljevu Tampa na Floridi prijeti ekološka katastrofa nakon što je primijećeno istjecanje otpadnih voda iz velikog rezervoara nedaleko od mjesta Tampa Bay. Evakuirane su stotine obitelji koje žive u blizini.

Umjetno jezero s, prema nekim procjenama, i do milijun i pol tona vode, prijeti izlijevanjem u okrugu Manatee na Floridi. Mjerodavni u toj državi tvrde da je riječ o pomiješanoj morskoj vodi s otpadom iz nekadašnje tvornice fosfata, namijenjenog proizvodnji umjetnog gnojiva.

Stručnjaci ipak tvrde da ta tekućina nije otrovna. No strahuje se da bi potpuno puknuće oštećene brane izazvalo poplavu poput tsunamija, s valom visine šest metara.

– Ovdje smo na malo povišenom tlu u odnosu na ova okolna područja, pa imamo osjećaj da možemo ostati, rekla je stanovnica okruga Manatee Michelle Baron

Guverner Ron DeSantis proglasio je za najugroženija područja izvanredno stanje. Već je iseljeno više od tristo obitelji, no oni koji tu žive i rade nezadovoljni su organizacijom hitnih službi.

– Upute o tome tko se treba evakuirati, iz kojih područja, bile su više nego neprecizne. Teško ih je razumjeti, naglasio je profesionalni ribar i uzgajivač rakova Rod Griffon.

Drugi problem je brzina kojom se ispumpava otpadna voda iz golemog jezera-spremišta. Sadašnjim ritmom s dvije pumpe, trebat će najmanje deset dana. Ljudi strahuju da je katastrofa pitanje sata i minuta, a ne dana i tjedana.

– Ako se sva ova voda prelije u zaljev, to će izazvati katastrofalne posljedice za ribarstvo, praktički će nas uništiti, dodao je Griffon. 

Na napukloj brani curi već gotovo deset dana. Čini se da je popuštanje načete pregrade neizbježno i da bi otpadne vode mogle završiti u moru na ulazu u zaljev Tampa.

Tampa Bay znamenito je mjesto na zapadnoj obali Floride, na obali Meksičkog zaljeva, turističko i izletničko područje, koje je zbog prenaseljenosti, oko četiri milijuna stanovnika živi u širem području, već imalo ozbiljne probleme s onečišćenjem prije nekoliko desetljeća.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!