Kosovski parlament potvrdio je 38-godišnju profesoricu prava i kandidatkinju vladajuće stranke Vetëvendosje Vjosu Osmani za novu predsjednicu Kosova.

Osmani je preuzela dužnost vršiteljice dužnosti predsjednika Kosova u studenom kad je njezin prethodnik Hashim Thaçi podnio ostavku uoči predstojećeg suđenja za ratne zločine u Nizozemskoj.

Njezin prvotni mandat istekao je kad je nova vlada premijera Albina Kurtija, čelnika stranke Vetëvendosje (Samoodređenje), preuzela vlast nakon izbora 14. veljače.

Parlament sa 120 mjesta u nedjelju je podržao imenovanje Osmani za predsjednicu sa 71 glasom za.

Oporbene stranke i organizacije civilnog društva kritizirale su njezino imenovanje, rekavši da u zemlji s krhkom demokracijom nije poželjno imati predsjednicu, premijera i predsjednika parlamenta iz iste stranke.

Pozvala na dijalog sa Srbijom i zatražila ispriku

Osmani predstavlja tip mladih Kosovara koji su bliskiji životu na Zapadu i frustrirani nepotizmom i neučinkovitošću tradicionalnih stranaka u zemlji.

Osmani je u govoru pozvala na dijalog za normalizaciju veza sa Srbijom, pod uvjetom da se Beograd prvo ispriča i procesuira odgovorne za ratne zločine počinjene u ratu od 1998. do 1999. koji je u konačnici doveo do neovisnosti Kosova 2008. godine.

“Mir će se postići tek kad vidimo kajanje i ispriku iz Srbije i kad dobijemo pravdu za one koji su patili zbog njihovih zločina”, rekla je Osmani.

Osmani je do prošlog rujna bila visoka dužnosnica u Demokratskoj ligi Kosova, ali je napustila tu stranku i udružila se s Kurtijem. Nije članica stranke Vetevendosje, ali je bila na njihovoj listi na izborima u veljači. Udana je i ima dvije kćeri.

Bivši predsjednik Thaçi, ratni junak koji je postao političar, nalazi se u Haagu i čeka suđenje pred kosovskim sudom za ratne zločine sa sjedištem u Nizozemskoj. Odbacio je sve optužbe.

/HMS/

error: Content is protected !!