U Tužiteljstvu BiH danas će biti održan hitan sastanak glavne državne tužiteljice Gordane Tadić i glavne županijske tužiteljice Sabine Sarajlije, saznaje “Avazov” portal.

Imaju dovoljno da reagiraju Tema sastanka je pismo koje su liječnici s KCUS-a uputili javnosti prije nekoliko dana, ali i Upravi ove zdravstvene institucije, kada su u pitanju liječenja pacijenata od COVID-a.

Podsjećamo, ljekari s KCUS-a jučer su u SMS poruci pozvali tužitelje da uđu na KCUS i provjere sve navode oko liječenja, prije svega respiratorima “Srebrene maline” za koje su istakli kako “takvi respiratori bukvalno ubijaju pacijente koji se liječe od korone na KCUS-u”  

– Imaju dovoljno da reagiraju samo na osnovu fotografije da su u pogonu, činjenica koje imaju o tim respiratorima i da traže sudskim putem naš originalni interni dopis koji smo slali, uz email korespodenciju. Da žele pomoći ljudima i da imaju snage, to bi uradili. Sve to tiho da se ne stvara panika među ljudima – stoji u SMS poruci. Dodali su da treba „sudski tražiti potpisani dopis“, „izvješće o respiratorima, gdje se smiju koristiti“.

Respiratori podijeljeni u bolnicama širom Federacije

Iz Tužiteljstva SŽ-a, jučer su za “Avaz” kazali kako neće ignorirati ozbiljne navode o respiratorima nabavljenim putem tvrtke  “Srebrena malina”, nakon što je objavljeno pismo skupine liječnika Univerzitetskog kliničkog centra Sarajevo – u kojem se upozorava kako je šansa da pacijent preživi na tim respiratorima nikakva.  

– Prije svega neophodno je utvrditi nadležnosti, jer je Tužteljstvo BiH ranije otvorilo predmet u svezi s raspodjelom nabavljenih respiratora bolnicama u Federaciji BiH. Vidjet ćemo hoćemo formirati predmet po službenoj dužnosti ali moramo provjeriti hoće li to raditi Tužiteljstvo BiH ili Federalno, s obzirom da su ovi respiratori podjeljeni u bolnicama širom Federacije – rečeno je za “Avaz” iz Tužiteljstva SŽ-a. S druge strane, danas će biti odlučena nadležnost.

Prema svemu sudeći, Tužiteljstvo BiH, s obzirom na sudski proces, formirat će predmet i provjeriti sve navode. To znači da će tužitelji ove institucije morati ući na KCUS.

Izvor:avaz.ba

error: Content is protected !!