Marina Novaković Matanić, 34-godišnja udomiteljica i članica udruge Život s osmijehom, poslala je otvoreno pismo ministru rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josipu Aladroviću. Ona je inače i predsjednica Udruge za zaštitu dostojanstva i jednakosti pacijenata Dignitas. Novaković Matanić s karlovačkog je područja, bavi se udomiteljstvo zadnje 3 i pol godine, trenutno je kod nje udomljeno dvoje djece. Prije nje njezini su se roditelji bavili udomiteljstvom 15 godina.

Ona je u ožujku s članicama i predstavnicama Foruma za kvalitetno udomiteljstvo djece sudjelovala na sastanku s predstavnicama Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

Pismo prenosimo u cijelosti:

“Poštovani ministre Aladroviću,

Šaljem Vam ovaj e-mail kao udomiteljica, a čije mišljenje dijele mnogi udomitelji iz cijele RH. Godinu dana Vas udomitelji traže da se sastanu s Vama i da vam iznesu svoje probleme, a koji se velikim dijelom odnose na kontakte s biološkim roditeljima i obitelji djece koja su udomljena u našim obiteljima.

Prije dva tjedna nas je primila Vaša državna tajnica, a od Vas nema i dalje niti traga. Možda da ste iz prve ruke čuli od nas sve naše probleme možda bi nešto pokrenuli i ne izgubili još dva tjedna kao i sve ove godine koje su uzalud potraćene i radi kojih se svi mi vrtimo u krug, a udomitelja je sve manje s razlogom i to ne radi novčanih sredstava o kojima uopće ne želim tratiti vrijeme nego s onim čime se udomitelji nose godinama i gdje smo prepušteni sami sebi.

U naše obitelji ulaze svi ti roditelji koji iza sebe imaju i dobar dio iza sebe kriminalnog života nitko nije čuo naše zahtjeve da se susreti s takvim djecom ne odvijaju u našim obiteljima i na taj način ugrožavaju i druga djeca koja su udomljena kod nas. Nemali broj puta smo doživjeli napade na nas i odgovor iz Centara koje mi dobivaju neka zovemo policiju i podižemo tužbe protiv takvih roditelja umjesto da sustav stane iza nas.

Dapače naša dužnost je svakih 6 mjeseci podnijeti izvještaj, i koliko puta se dogodi kada dođe do suda izvještaj i mišljenje udomitelja se niti najmanje ne uvažava i popuna kriva teza je da je i najgora biološka obitelj najbolji izbor za dijete iz ovog slučaja vidimo da je za ovog malog anđela bilo puno bolje da je ostalo u udomiteljskoj obitelji. Niti će netko život ovog djeteta vratiti, niti će tuga udomiteljske obitelji ikada biti izbrisana.

Ali idemo svi skupa nešto učiniti i spriječiti da ni jedno dijete više ikada ne plati svojim životom na ovaj način. A vi ministre konačno stanite pred udomitelje i poslušajte što Vam mi svi skupa imamo za reći jer nemojte izbjegavati i Vašu odgovornost jer nas niste imali vremena primiti proteklih godinu dana.

S poštovanjem,

Udomiteljica Marina Novaković Matanić”

Slučaj iz Slavonije potpuno je šokirao Hrvatsku.

“S velikom tugom i žaljenjem moramo vas izvijestiti da je kod naše male pacijentice, unatoč svim poduzetim terapijskim mjerma i izuzetnim naporima intenzivističkog tima, došlo do kritičnog kliničkog pogoršanja. U skladu s tim, prema protokolu proveden je postupak za utvrđivanje moždane smrti, što je nažalost potvrđeno u 15:20. Počivala u miru”, stajalo je u kratkom priopćenju iz Klaićeve nakon smrti djevojčice.

Djevojčicu iz romske obitelji iz okolice Nove Gradiške je u srijedu ujutro u tamošnju bolnicu donijela majka i rekla da je dijete palo, ali ozljede su bile toliko teške da su je prevezli u Klaićevu.

Sumnja se da je djevojčica bila zlostavljana od studenoga 2020. do 31. ožujka 2021. Za ostalo troje djece iz istog kućanstva , sumnja se da su bila zlostavljana i duži period. Obitelj iz koje potječe djevojčica od prije je poznata novogradiškom Centru za socijalnu skrb, a djevojčica je bila kod udomitelja više od godinu dana, no Centar je na zahtjev roditelja vratio u biološku obitelj. Ravnatelj tog Centra Branko Medunić je smijenjen.

Izvor: narod.hr