Prim.dr. Zoran Karlović, šef Odjela anesteziologije Sveučilišne kliničke bolnice Mostar za N1 je potvrdio da su iz Federalne uprave Civilne zaštite (FUCZ) tražili da prihvati respiratore Srebrene maline, a prilikom podjele 100 respiratora diljem Federacije Bosne i Hercegovine. Zahtjeve da se prihvate respiratori on je shvatio kao pritisak.

“Mislim da je to malo i ružno i bezobrazno u jednom društvu gdje imamo dobru namjeru da pomognemo, a da nam isti ti ljudi za nešto što nisu učinili dobro prijete. I to cjelokupnom zdravstvenom kadru koji najveći teret nosi u ovom trenutku”, govori dr. Karlović za N1 te dodaje:

“Oni su pritisak vršili više puta da mi primimo te respiratore navodeći da nemaju te respiratore gdje smjestiti, da ih mi uskladištimo”.

Istakao je da su u više navrata pozivani da prihvate respiratore, ali da su oni odgovarali da nemaju potrebu za njima.

“Ja to ne mogu shvatiti, pa spremi ih tamo gdje su neophodni ljudima, a nemojte mene tjerati da prihvatim ono što mi ne treba. SKB Mostar za sada ti respiratori ne trebaju, jer su naši bolesnici daleko složeniji i njima trebaju visokovrijedni respiratori koji mogu u ovoj teškoj situaciji pružiti neku mogućnost u preživljavanju. Od FUCZ-a su sve vrijeme, ne jednom, nego više puta dolazila pisma da te respiratore primimo”, rekao je dr. Karlović.

Na naše pitanje tko je mogao stajati iza, kako naziva, “pritiska FUCZ-a” rekao je da ne zna tko stoji iza toga.

Dr. Karlović se osvrnuo i na to da trenutno na društvenim mrežama govore da će protiv njega zbog širenja panike podnijeti krivičnu prijavu. Njegovo mišljenje je da ovo društvo i pacijenti zaslužuju zaštitu zdravstvenih radnika.

Podsjetimo, šef Anesteziologije Sveučilišne kliničke bolnice Mostar, dr. Zoran Karlović je prije nekoliko mjeseci za N1 prvi izjavio da mu respiratori Srebrene maline ne trebaju i odbio ih primiti na svoj odjel.

/HMS/

error: Content is protected !!