„Većina poslodavaca procjenjuje da će u 2021. godini imati rast obima poslovanja, što ukazuje na njihov optimizam, očekivanje i nadanje da će, ipak, doći do poboljšanja poslovnog ambijenta“, istakla je direktorica Federalnog zavoda za zapošljavanje Helena Lončar, nakon dobivenih rezultata istraživanja tržišta rada u FBiH koje je provedeno u siječnju ove godine, javlja Hrvatski Medijski Servis.

Istraživanje u okviru kojeg su anketirana 1232 poslodavca koji imaju pet i više zaposlenih, realizirali su Federalni zavod za zapošljavanje i županijske službe za zapošljavanje uz tehničku podršku projekta „Istraživanje tržišta rada“ koji financira Europska unija.

Prema iskazanim potrebama poslodavaca u okviru ovog istraživanja, najtraženija zanimanja III i IV stupanja u 2021. godini su prodavač, šivač, vozač, bravar, varilac, obućar, zaštitar, tesar, mesar, call centar operater i slastičar. Istovremeno, najtraženija zanimanja visoke stručne spreme su IT stručnjak, strojarski inženjer, građevinski inžinjer, inžinjer elektrotehnike, ekonomista, arhitekt, grafički dizajner, magistar farmacije, komercijalista i veterinar.

“Ispitivanje tržišta rada predstavlja značajan segment aktivnosti Zavoda budući da kroz anketiranje poslodavaca dobijamo vrlo korisne podatke koji nam služe za bolje prilagođavanje mjera aktivne politike zapošljavanja poslodavcima, kao i za unaprjeđenje funkcije posredovanja, što predstavlja naš strateški cilj“, dodala je direktorica Federalnog zavoda za zapošljavanje Helena Lončar.

Rezultati istraživanja pokazali su da je u 2020. godini uslijed pandemije COVID-19, čak 43 posto ispitanika imalo pad obima poslovanja dok je rast obima poslovanja zabilježilo 26 posto ispitanika. Rast financijskih efekata imalo je svega 24 posto ispitanika što je u odnosu na prošlu godinu smanjenje za više od 35 posto.

Istraživanje je pokazalo i nekoliko drugih vrlo bitnih trendova. U 2020. godini kod anketiranih poslodavaca bilježi se negativan rezultat između zaposlenih i radnika kojima je prekinut radni odnos. Novozaposlenih je 4076 (40 %), a radni odnos je prekinut sa 6058 osoba (60 %). U vezi s reakcijom na krizu uzrokovanu pandemijom COVID-19, poslodavci su uglavnom primjenjivali skraćivanje radnog vremena (21%). Za uvođenje rada u smjenama opredijelilo se 16 % poslodavaca, 15 % poslodavaca nije poduzimao nikakve mjere, dok je 1 % poslodavaca najavilo prekid rada.

U vezi sa kandidatima za radna mjesta, poslodavci su najveće nezadovoljstvo iskazali nedostatkom tehničkih – stručnih znanja i vještina, te nedostatak samoinicijativnosti i kreativnosti kandidata za radna mjesta. Također, poslodavci ističu i nezadovoljstvo zbog nedostatka informatičkih, organizacijskih, analitičkih i vještina planiranja kod kandidata za radna mjesta.

Kompletni rezultati istraživanja dostupni su na www.fzzz.ba.

/HMS/

error: Content is protected !!