Dom naroda BiH potvrdit će smjenu Miloša Lučića sa mjesta ministra za ljudska prava i izbjeglice, ali zbog zahtjeva SDA da izbor novog ministra ovisi od vraćanja Senada Bratića na mjesto potpredsjednika Narodne skupštine RS, sadašnji Lučićev zamjenik Dževad Mahmutović (SDA), po svemu sudeći, do kraja mandata biti će na čelu Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice.

“Oni to mogu problematizirati maksimalno i to je cilj da Bošnjaci zauzmu to ministarstvo, a to su vrlo kompleksni odnosi. Mnoga pitanja se tu postavljaju, ali vidjet ćemo kako će se ponašati u SDA”, rekla je za “Nezavisne” Dušanka Majkić, izaslanica u Domu naroda BiH, dodajući da, što se tiče SNSD-a, smjena ministra Lučića biti će potvrđena na sjednici u četvrtak.

Inače, Zastupnički dom BiH po zahtjevu Zorana Tegeltije, predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, donio je odluku o smjeni ministra Lučića s obzirom na to da je kadar DNS-a, koji više ne čini skupštinsku većinu. Nakon njegove smjene u Zastupničkom domu, Bakir Izetbegović, lider SDA, rekao je da će prilikom izbora novog ministra za ljudska prava i izbjeglice SNSD morati ispuniti dogovorene uvjete, ali u isto vrijeme i vratiti Bratića na poziciju potpredsjednika Narodne skupštine Republike Srpske. Jedan od uvjeta, kako je rekao Izetbegović, jeste i da na mjestu ministra bude nestranačka osoba iz reda ostalih, tako da, kako je istaknuo SDA, neće podržati Igora Radojičića iz SNSD-a, za koga se govorilo da će biti kandidat za tu dužnost.

“Potpisali smo da će ministar za ljudska prava i izbjeglice biti zajednički kandidat, nestranačka osoba iz reda Ostalih. Meni je osobno Radojičić simpatičan kadar SNSD-a, ali ga ne možemo podržati samo zbog ovog dogovora, jer je on eksponirani član SNSD-a, a ne vanstranačka osoba”, rekao je Izetbegović, naglašavajući kako će i pored dogovora o nestranačkoj osobi SNSD morati vratiti Bratića na poziciju u Narodnoj skupštini RS.

U SNSD-u kažu kako su ucjene SDA neprihvatljive te da takvom politikom niti jedno tijelo u BiH neće biti operativno niti će moći funkcionirati.

“Nismo razgovarali uopće o vraćanju Bratića na mjesto potpredsjednika. Denis Šulić odlično radi posao i ne vidim nikakvu vezu između mjesta potpredsjednika Narodne skupštine Republike Srpske i Vijeća ministara BiH, koji je formiran na osnovu dogovora i zna se kome je što pripalo po tom dogovoru. Ucjene su neprihvatljive”, rekao je za “Nezavisne” Igor Žunić, šef Kluba zastupnika SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Podsjećanja radi, Senad Bratić kao kadar SDA sa mjesta potpredsjednika Narodne skupštine Republike Srpske smijenjen je polovicom rujna 2019. godine i to, kako je tada navedeno u pojašnjenju, zbog deklaracije koju je SDA usvojila nekoliko dana ranije. Ta deklaracija, po mišljenju tadašnje većine u Narodnoj skupštini RS, izravno je bila usmjerena protiv interesa Republike Srpske i duboko je zadirala u postojeće uređenje Bosne i Hercegovine kojim je zajamčen status Republike Srpske i srpskog naroda kao konstitutivnog naroda u BiH.

Izvor:nezavisne.com

error: Content is protected !!