Nakon sporog početka procesa cijepljenja protiv koronavirusa u Njemačkoj od utorka će se cijepljenje provoditi i u praksama kućnih liječnika, što bi trebalo ubrzati proces cijepljenja.

Još tijekom ovog tjedna bi u proces trebalo biti uključeno preko 35.000 kućnih liječnika diljem Njemačke.

Na početku bi, zbog nedostatka cjepiva, liječničke prakse trebala dobivati u prosjeku 26 doza cjepiva tjedno. Krajem travnja bi se broj cjepiva trebao osjetno povećati na preko tri milijuna zahvaljujući dodatnim dozama prije svega cjepivu Biontech/Pfizer iz EU kontingenata.

Predstavnici saveznih i pokrajinskih vlasti su prije nekoliko tjedana donijeli odluku o proširenju procesa cijepljenja i na kućne liječnike. Do sada se cijepljenje provodilo samo u 430 centara za cijepljenje.

Krajem mjeseca bi se u liječničkim praksama trebalo cijepiti i cjepivom Astra/Zenece, koje je trenutno sporno zbog moguće povezanosti s krvnim ugrušcima.

Dok se ne objave nove spoznaje o povezanosti ovog cjepiva sa slučajevima stvaranja ugrušaka, Središnje njemačko povjerenstvo za cjepiva (Stiko) preporučuje cijepljenje Astra/Zenecom samo za starije od 60 godina.

Trenutno isto tako nije u potpunosti jasno hoće li oni koji su u prvoj fazi cijepljenja primili Astra/Zenecino cjepivo i drugi put biti cijepljeni njime ili je nužan prelazak na cjepivo nekog drugog proizvođača.

Cijepljenje Astra/Zenecom za mlađe od 60 godina je moguće uz odobrenje kućnog liječnika.

Predstavnici liječnika su pozdravili početak procesa cijepljenja u liječničkim praksama što bi, prema njihovom mišljenju, moglo olakšati i odabir kod drugog cijepljenja.

Kućni liječnici poznaju svoje pacijente i mogu procijeniti je li cijepljenje Astra/Zenecom preporučljivo i za pojedine osobe ispod 60 godina, rekao je Ulrich Weigeldt, predsjednik Udruge kućnih liječnika.

Paralelno s početkom cijepljenje u liječničkim praksama neke savezne pokrajine ublažavaju mjere zatvaranja, dok ih neke pooštravaju.

U saveznoj pokrajini-gradu Berlinu su od danas zabranjene privatne posjete nakon 21 sat, a susreti su preko dana dozvoljeni za članove jednog kućanstva i samo jedne osobe koja ne pripada tom kućanstvu.

U saveznoj pokrajini Sarska, koja ima jednu od najnižih stopa incidencije, istodobno od danas stupaju na snagu postupne mjere otvaranja u gastronomiji te kulturnim i sportskim objektima, a otvaranja će ovisiti o sedmodnevnoj incidenciji i o negativnim testovima na koronavirus.

Epidemiološki institut Robert Koch je danas zabilježio blagi pad sedmodnevne incidencije na razini Njemačke na 123, uz istodobnu opasku kako preko uskrsnih praznika nisu svi centri javnog zdravlja slali podatke o broju novozaraženih pa je tako i današnja vrijednost nevjerodostojna.  

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!