Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović sastao se u Ministarstvu rada s predstavnicima Inicijative “Spasi me”.


– Čini mi se da je u javnom prostoru nastala atmosfera uvjerenja da je inicijativa “Spasi me” podržavala linč protiv socijalnih radnika, što apsolutno nije točno, baš suprotno. Mi u protekle dvije godine volontiramo kao građane u inicijativi u cilju da se poboljša sustav i da se poboljša razina povjerenja koju korisnici imaju prema tom sustavu. Ukoliko sam ja osobno nekom svojom ostrašćenom izjavom koja je bila potaknuta tragičnim ishodom monstruoznog događaja iz Nove Gradiške izazvala mikro dio te atmosfere, ja se želim ispričavati jer to nije u duhu inicijative niti dio mojih osobnih vrijednosti i uvjerenja, rekla je Jelena Veljača.

– Ono što je dio mojih vrijednosti je da ne zatvaramo oči nad problemima. Nikada nismo bile hermetične i u potpunosti smo svjesne da je ovaj slučaj nevjerojatno tragičan i incidentan, ali on nije incident. Postoje slučajevi koji na sreću nisu završili fatalno, ali su isto problematični i to je ono na što želimo upozoriti. Od studenog smo u dijalogu s resornim ministrom koji je pokazao političku volju i želju, ja bih ocijenila i osobnu želju, da se taj sustav poboljša, a sve radi dobrobiti krajnjih korisnika.

– Danas smo puno razgovarali o pravima djeteta, koja moraju biti na prvom mjestu ispred svih. Dogovorili smo se da ministarstvo ide u tzv. akcijski plan za poboljšanje sustava. Ministar će više o tome reći. Osim što je inicijativa Spasi me dio tog plana, pozvane su i sve ostale akterice i akteri, jer mi kao građanska inicijativa i kao glas žrtava možemo samo predlagati, upozoravati, pitati, ali mi ne možemo donositi odluke unutar sustava. Ja se nadam da će se hermetičnost sustava socijalne skrbi ovom prilikom riješiti i promijeniti i da će smrt koja je bila apsolutno nepotrebna, snosit će se osobna odgovornost i nitko se neće skrivati iza sustava, biti simboličan početak kraja te hermetičnosti i početak zdravog dijaloga, rekla je Veljača.

Navedeno je i kako je prije tragičnog događaja dogovoreno osnivanje neovisnog povjerenstva koje će rješavati na pritužbe građana prema centrima za socijalnu skrb.

Također, s ministarstvom pravosuđa dogovoreno je osnivanje posebnog očevidnika za počinitelje kaznenih djela i prekrašaja nasilja u obitelji, koji će biti dostupan nadležnim službama. Nadalje, poslana je uputa djelatnicima centara socijalnih cenatara da se u svim postupanjima interes djeteta mora biti iznad interesa roditelja.


Dogovoreno je da Ministarstvo naloži centrima za socijalnu skrb da napravi reviziju postupaka u kojima je dijete izuzeto iz obitelji, ne bi li se vidjelo je li napravljeno sve što je trebalo, te kako bi se spriječilo ponavljanje tragedija poput one iz Nove Gradiške.

– Ono što smo počeli raditi su analize smještene djece da li kroz udomiteljstvo, oblik smještaja u ustanovi socijalne skrbi, taj dio će ministarstvo analizirati kako bismo vidjeli kakvo je stanje smještene djece, trebaju li ona ostati u sustavu, kazala je ravnateljica Uprave za obitelj i socijalnu politiku Marija Barilić.

– Odlučni smo u promjeni sustava, da ova tragedija bude točka preokreta. Drago mi je da smo na svim sastancima imali međusobno razumijevanje i poglede kako sustav treba izgledati. Svjesni smo svih nedostatak sustava, da je potrebna dubinska promjena u sustava i da je na nama da taj sustav izmijenimo što ćemo učiniti u idućem periodu. Moram izraziti zadovoljstvo uvažavanje stavova po pitanju toga što je potrebno učiniti da sustav bude bolji i siguran sam da uz suglasje i djelovanje svih aktera u društvu možemo sustav unaprijediti. Ono što bih napomenuo, a gospođa Veljača je to ranije spomenula, razgovarali smo o akcijskom planu o unaprjeđenju sustava. Smatramo da sustav treba mijenjati, da ovo treba biti točka preokreta u kojoj će sustav gledati perspektivu korisnika, kazao je ministar Aladrović. 

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!