Koronakriza ne samo da nije negativno utjecala na brojne tehnološke kompanije, već je nekim od njih prošla godina bila najbolja u povijesti.

Pozitivno poslovanje nastavljeno je i u ovoj godini te su tijekom jučerašnjeg dana na burzi, nakon novog rasta cijene dionica, čak tri velike tehnološke kompanije ostvarile svoju najveću tržišnu vrijednost u povijesti.

Facebook je zatvorio burzu u plusu 3,4 posto (maksimalni jučerašnji rast iznosio je 4 posto) te se tržišna vrijednost Zuckerbergove kompanije sada penje prema 900 milijardi dolara. Nakon zatvaranja burze ta je vrijednost iznosila skoro 880 milijardi dolara, a ako se odlično razdoblje za tehnološke kompanije nastavi i dalje, nije teško pretpostaviti da bi Facebook mogao vrijediti čak 1 bilijun dolara.

Microsoft je u ponedjeljak porastao više od 3 posto, a nakon zatvaranja burze završio je u plusu od 2,8 posto te tržišna vrijednost kompanije u utorak iznosi 1,88 bilijuna dolara, što je također najviše do sada.

Ista je stvar iz Alphabetom, kompanijom koja obuhvaća Google i ostale kompanije nastale iz Googlea. Ponedjeljak su završili u plusu više od 4 posto (na pozitivne brojke utjecala je i presuda u njihovu korist u sporu s Oracleom) te tržišna vrijednost kompanije sada iznosi 1,5 bilijuna dolara.

Porast cijena dionica veći od dva posto ostvarile su i druge tehnološke kompanije poput Applea (tržišna vrijednost sada iznosi 2,11 bilijuna dolara) i Amazona (tržišna vrijednost dionica na burzi iznosi 1,62 bilijuna dolara), dok je Tesla porasla za čak 7 posto, prenosi Zimo.

Kao glavni razlog takvog skoka cijena dionica tržišni analitičari izdvojili su veliki porast zaposlenosti u SAD-u prošlog mjeseca, što bi trebao biti znak početka oporavka i početak izlaska iz koronakrize, barem u toj zemlji koja je daleko ispred EU po pitanju cijepljenja.

Izvor: Jabuka.tv

error: Content is protected !!