Uzrok gotovo svih karcinoma vrata maternice su infekcije humanim papiloma virusom (HPV), pa je razumljiva zabrinutost žena ako im je dijagnosticiran HPV, ali zdravstveni stručnjaci kažu da to nije razlog za uzbunu, prenosi njemačka agencija dpa.

HPV infekcija nije prekancerozno stanje, a kamoli karcinom, ističe Susanne Weg-Remers, čelnica Službe za informacije o raku (KID) Njemačkog centra za istraživanje raka (DKFZ). Ona kaže da HPV uglavnom nema simptome te da ga imunološki sustav tijela obično odbaci nakon nekog vremena.

Samo mali broj produženih infekcija HVP-om rezultira promjenom tkiva koje može biti preteča raka vrata maternice, rekla je ona dodajući da se testiranje na HVP uglavnom radi radi procjene rizika od raka.

Postoji više od stotinu varijanti HPV-a, koji je najčešća spolno prenosiva infekcija. Većina spolno aktivnih žena i muškaraca bit će zaražena u nekom trenutka svog života, a neki se mogu opetovano zaraziti, prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO).

U dijelovima Europe žene koje su navršile 35 godina sada se rutinski testiraju na HVP u sklopu probira na rak. Posljedično se otkriva više infekcija nego što je to bio slučaj ranije.

Ako su testovi negativni, žene se ponovno testiraju svake tri godine, navodi KID. Pozitivan test ukazuje na klinički značajnu HPV infekciju cerviksa i povećani rizik od promjena tkiva. U ovom slučaju sljedeći test se radi nakon godinu dana.

Ako je i on pozitivan, tri mjeseca kasnije žena se podvrgava kolposkopiji. Kolposkopija je medicinski postupak kojim se pod velikim povećanjem promatra vrat maternice, rodnica i stidnica pomoću posebno dizajniranog pokretnog mikroskopa pod nazivom kolposkop.

U slučaju kada se otkriju samo manje promjene tkiva, žene moraju ići češće na preglede kako bi se te promjene pratile. Veće promjene mogu biti prekancerozne i zato se iz predostrožnosti uklanjaju.

Postoje cjepiva protiv HPV-a. Stalni odbor za cijepljenje Instituta Robert Koch, odogovornog za kontrolu i prevenciju bolesti u Njemačkoj, preporučuje da se dječaci i djevojčice cijepe protiv HVP-a u dobi između 9 i 14 godina.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!