Pandemija koronavirusa nije zaobišla ni prihvatne centre za migrante u Bosne i Hercegovine. Registrirane su stotine slučajeva zaraženih migranata. Smrtnih slučajeva nije bilo. Smanjen je i ukupan broj migranta u državi, no strahuje se kako bi s proljećem i popuštanjem mjera taj broj ponovno mogao rasti.

Unsko-sanska županija i dalje nosi najveći teret migrantske krize u BiH. U kampu Borići bilo je zaraženo 45 migranata i 12 zaposlenika kampa.

Kamp Sedra ima 11 pozitivnih na COVID-19, dok se čekaju rezultati testiranja za 152 zaposlena u ovom kampu.

Najviše zaraženih je u kampu Miral njih oko 150. Osamdeset ih je u izolaciji. Sve ovo su podaci iz Zavoda za javno zdravstvo USŽ. Međutim ima i migranata koji su samoinicijativno napustili izolaciju, javlja N1.

“Njih je 55 napustilo Miral bez obzira što je uvedena karantena. Oni su jednostavno izašli iz kontejnera i preskočili ogradu”, kaže ministrica zdravstva USŽ Nermina Ćemalović. Epidemiološka situacija u prihvatnom kampu Ušivak mnogo je povoljanija, s obzirom na to da ovaj kamp od početka pandemije nije imao ni dvocifren broj pozitivnih na koronavirus.

“Ekipe koje rade u centru pregledaju svakog korisnika koji ulazi. Ukoliko se pojave simptomi ili sumnja na bilo koji simptom, naravno da se ti korisnici izdvajaju u stavljaju u preventivnu izolaciju, od sedam do deset dana, dok se ne utvrdi postoje li opravdane sumnje”, kaže menadžerica kampa Ušivak Azra Ibrahimović Srebrenica.

Sedam osoba bilo je pozitivno na koronavirus u prihvatnom kampu Ušivak i jučer su svi izašli iz izolacije. Nitko od navedenih osoba nije imao teže simptome.

Trenutno se u ovom kampu za migrante nedaleko od Sarajeva nalazi oko 700 osoba. Crveni križ Tuzlanske županije već godinu i pol pomaže migrantima i izbjeglica kojima je ova županija tranzit gdje migranti ostaju najviše pet dana. Bilo je i pozitivnih na COVID-19, ali nema točnih podataka. Podaci CK TŽ pokazuju da prosječno od 50 do 100 migranata prođe kroz grad soli.

“U okviru zdravstvenog zbrinjavanja imamo angažiranog jednog doktora medicine, koji radi na terenu s migrantima izbjeglicama i po potrebi pruža konzultativnu podršku nama članovima tima ukoliko se radi o situacijama koje zahtjevaju ozbiljniju zdravstvenu zaštitu”, navodi Abdurahman Aljić iz Crvenog križa Tuzlanske županije.

“Trenutno u BiH u šest prihvatnih centara boravio oko 4.300 migranata. Migranti borave i u napuštenim i devastiranim objektima, kućama i tvornicama. Jednostavno se kreću. U pokretu su. Prema posljednjim infomacijama takvih migranata je od 1.500 do 1.700. Ukupan broj migranata koji borave u BiH je 6.000”, dodaje zamjenik direktora Službe za poslove sa strancima Mirsad Buzar.

Novinarka i aktivistica Nidžara Ahmetašević smatra da nikome nije u interesu pomoći migrantima u državi. Kako domaćim vlastima, tako i međunarodnim organizacijam i EU.

Izvor:N1

error: Content is protected !!