Ruska policija u utorak je ispred zatvora u kojem je kritičar Kremlja Aleksej Navaljni pritvorila devetero njegovih pristaša, uključujući liječnicu koja ga je htjela pregledati.

Navaljni, istaknuti protivnik predsjednika Vladimira Putina, prošli je tjedan najavio štrajk glađu, prosvjedujući protiv zatvorskog osoblja koje mu odbija omogućiti tretman akutne boli u leđima i nozi.

Njegovi pobornici zaprijetili su da će od utorka prosvjedovati pred zatvorom u gradu Pokrovu istočno od Moskve, ako se Navaljnom ne dopusti posjet liječnika i lijekovi. Zatvor tvrdi kako je njegovo zdravlje zadovoljavajuće i da ima svu potrebnu medicinsku skrb.

Anastasija Vasiljeva, Navaljnijeva saveznica i čelnica liječničkog sindikata koji vlasti smatraju oporbenim aktivistima, u utorak je rekla da nije sudjelovala u prosvjedu, nego je imala dogovoren sastanak s dužnosnikom zatvora te je htjela ući u instituciju i pregledati Navaljnog, no da joj je to odbijeno.

Policija ju je kasnije privela s još šest ljudi, među njima nekoliko prosvjednika i dva novinara CNN-a.

“Sve naše mirne akcije ne djeluju. Čini se da žele ubiti Alekseja, rekla je Vasiljeva dok su je odvodili.

Policija je objavila da je uhićeno devetero ljudi zbog kršenja javnog reda i mira. Vlasti su u utorak pojačale osiguranje zatvora, ograničili pristup parkiralištu samo za zaposlenike i napravili improviziranu kontrolnu točku i blokadu na cesti.

Navaljni je kasno u ponedjeljak objavio da ima visoku temperaturu i teško kašlje te da su trojica zatvorenika u njegovom odjelu hospitalizirana s tuberkulozom. Usprkos tome, najavio je nastavak štrajka glađu.

Kremlj je odbio komentirati njegovo zdravstveno stanje, rekavši samo da će dobiti istu medicinsku skrb kao i svi drugi zatvorenici.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!