I dalje se propituje tko je dogovoran za smrt dvoipolgodišnje djevojčice iz Nove Gradiške. Resorni ministar Josip Aladrović od jutra je održao nekoliko sastanaka s predstavnicima ustanova, inicijativa i udomitelja koji su upozorili na mnoge poteškoće u sustavu socijalne skrbi te predožili mjere za njegovo poboljšanje. 

Ministar je najavio i izmjene Zakona o udomiteljstvu kojima će se pojednostaviti proces udomljavanja i osnažiti mogućnost udomiteljstva. Prije konačnog nalaza stručnog nadzora u novogradiškom Centru za socijalnu skrb nije želio prejudicirati ničiju odgovornost, ali je jasno poručio da će svi koji neodgovorno obavljaju svoj posao morati otići iz sustava.

Aladrović ne želi prejudicirati ničiju odgovornost

– Ja tu ne želim biti arbitar, nije mi to uloga. Ali želim vrlo jasno podvući liniju i reći da svi oni koji su, neovisno o ovom slučaju, neodgovorni, koji se neažurno odnose prema svom poslu, koji ne isporučuju rezultate takve da su u fokusu korisnici, u ovom slučaju djeca, će nažalost morati otići iz sustava. S druge strane, još jednom naglašavam, ja sam siguran da većina zaposlenih u sustavu socijalne skrbi svoj posao odrađuje kvalitetno, ažurno i odgovorno, rekao je. 

Čekaju se završna izvješća, socijalna radnica na bolovanju

Ministar Josip Aladrović ujutro je između ostalih održao sastanak s predsjednikom Komore socijalnih radnika i predsjednicom psihološke komore. Predstavnici komora kazali su kako još čekaju završna izvješća nadzora jer su u tijeku provjere postupanja i socijalne radnice i psihologinje. Nalaz psihološke komore trebao bi stići u ministarstvo do kraja tjedna, dok će se na onaj Hrvatske komore socijalnih radnika, čini se, morati pričekati jer je, kako kažu iz Komore, socijalna radnica na bolovanju zbog koronavirusa, što onemogućuje da s njom obave razgovore i završe izvješće.

Andrea Bogdan, predsjednica Hrvatske psihološke komore kazala je kako oni sustavno upozoravaju na premali broj zaposlenih psihologa u svim sustavima, pa tako i u sustavu socijalne skrbi.

Djelatnici primaju prijetnje, apel: “Suzdržite se od govora mržnje”

Pred novinare je izašla i ravnateljica Zavoda za socijalnu skrb Tatjana Katkić Stanić koja je posjetila novogradiški Centar za socijalnu skrb. Analizom događaja utvrdit će se kako izbjeći ponavljanje ovakvih tragičnih situacija. Apelirala je na javnost da se suzdrži od govora mržnje jer djelatnici Centra primaju prijetnje.

Kazala je i kako je pogreb dvoipolgodišnje djevojčice dogovoren, no budući da se mora provesti obdukcija, bit će malo odgođen. Troškovi će se pokriti u dogovoru s obitelji, kazala je vršiteljica dužnosti Centra za socijalnu skrb u Novoj Gradiški Marija Jugović.


Predsjednik Vlade Andrej Plenković i ministar rada Josip Aladrović primili su u Banskim dvorima i predstavnice inicijative “Moramo vam nešto reći”, Martu Divjak i Antoniju Skender. Izvještavajući o temama kojih su se na sastanku dotaknuli, ministar Aladrović je, među ostalim, poručio da se reforme “ne događaju nasiljem i linčem”. 

Šimonović Einwalter: Ne treba čekati tragediju da se mijenja sustav

Radi se o tragediji za koju nema prikladnih riječi kako je opisati, ali sad treba vidjeti što možemo napraviti da se ovo nikad ne ponovi. Čini mi se da je pet koraka. Prvo, sankcioniranje konkretnih počinitelja – majke i oca. Drugo, sankcioniranje stručnih propusta u ovoj konkretnoj situaciji. Treći korak je izmjena zakona o socijalnoj skrbi. Potreban je i četvrti korak jer se ne mijenja sve izmjenom zakona, izmjena i drugih propisa, protokola i obrazaca koji se koriste. Peti korak je podizanje svijesti građana, svih onih koji vide nasilje da ga prijave, komentirala je Tena Šimonović Einwalter, pučka pravobraniteljica u emisiji Studio 4 HTV-a.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!