Premijer Federacije BiH Fadil Novalić održao je danas online sastanak s županijskim premijerima, s ciljem prevazilaženja teške situacije uzrokovane pandemijom koronavirusa, te harmonizacije i zajedničkog djelovanja u FBiH.

Županijski premijeri, prezentirajući nove podatke o epidemiološkoj situaciji u županijama u posljednjih sedam dana, ukazali su na uglavnom stagnirajuće stanje, međutim, iako nije zabilježeno značajno povećanje broja novooboljenih, sve više je pacijenata s težom kliničkom slikom ili potrebom za hospitalizacijom, priopćeno je iz Ureda za informiranje Vlade FBiH.

Prema epidemiološkoj situaciji u cijeloj Federaciji BiH, te posljednjim podacima zdravstvenog sektora, sedmodnevna incidenca na nivou FBiH iznosi 324 slučaja na 100 tisuća stanovnika, a najviša je zabilježena u Hercegovačko-neretvanskoj, Zapadnohercegovačkoj i Županiji Sarajevo. Konstatirano da je neophodno pojačati nadzor nad provođenjem postojećih mjera.

Premijer Novalić je upoznao prisutne s poduzetim aktivnostima Vlade FBiH za nabavku cjepiva za potrebe građana u FBiH. Naglasio je da su nabavka cjepiva i pomoć zdravstvenim ustanovama prioriteti u radu Federalne vlade, te dodao da se aktivno radi na poduzimanju svih dostupnih koraka koje FBiH može učiniti u trenutnoj situaciji.

– Pored ostvarenih kontakata s određenim ambasadama direktno smo se obratili i američkim kompanijama, proizvođačima cjepiva protiv koronavirusa. Ostvarili smo kontakt i s Indijom. Ušli smo i u državni program s Kinom, te bi sljedećeg tjedna trebali početi i direktni pregovori za nabavku 500 tisuća kineskog cjepiva  Sinopharm – rekao je premijer Novalić.

Prisutni su informirani o najavljenoj količini, te dinamici pristizanja cjepiva u BiH iz “Covax”, te EU mehanizma, kako u ovom mjesecu tako do kraja drugog kvartala.

Također, istaknuto je da je u budućem procesu plana cjepljenja, nakon zdravstvenih radnika i prioritetnih grupa, potrebno i razmotriti redoslijed ostalih prioriteta, među kojima bi se trebala naći zanimanja koja po prirodi svog posla ostvaruju veliki broj kontakata, kao što su medijski radnici, zaposleni u trgovinama, te ugostiteljskom sektoru.  

Federalni premijer je upoznao županijske premijere da Vlada FBiH aktivno priprema program podrške zdravstvenom sektoru u iznosu od 60 milijuna KM, a koja se odnosi na pomoć zdravstvenim ustanovama i kliničkim centrima, te da se vrlo brzo treba naći i na dnevnom redu Vlade FBiH.

Također se osvrnuo na značaj održavanja likvidnosti Federacije koja jeste garant stabilnosti zdravstvenog, mirovinskog i socijalnog fonda, te da ohrabruju posljednji službeni podaci o pozitivnim ekonomskim trendovima u Federaciji, a koji pokazuju da su direktni porezi u prvom kvartalu ove godine veći za 43 milijuna KM ili 3,36 posto u odnosu na prošlu godinu.

Prema podacima Porezne uprave FBiH u posljednjih mjesec dana zabilježen je i rast broja zaposlenih za 1.400 osoba.

Sastanku su prisustvovali i zamjenici federalnog premijera Jelka Milićević i Vesko Drljača, županijski ministri zdravstva, predstavnik Vlade Brčko Distrikta BiH, te imunolog akademik Jasenko Karamehić.

Današnji sastanak je nastavak dogovorenog zajedničkog djelovanja i bolje koordinacije između premijera u FBiH na tjednom nivou, a naredni sastanak putem video linka bit će održan u ponedjeljak. 

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!