Gotovo četvrtina potrošača u Bosni i Hercegovini koristi pametni telefon za plaćanje i obavljanje transakcija, dok 48 posto svih ispitanika planira koristiti takvu opciju u budućnosti. Podatak iz regionalnog istraživanja kompanije Visa pokazuje sve veću svijest građana Bosne i Hercegovine o potrebi primjene modernih tehnologija, ali i o značajnom prostoru za unaprjeđenje inovativnih opcija prilikom prihvaćanja beskontaktnih plaćanja na strani trgovaca.

Trećina ispitanika počela je koristiti pametne telefone u ove svrhe tijekom pandemije. Osobno iskustvo s različitim platnim opcijama predstavlja odlučujući faktor u izboru načina plaćanja za 65 posto sudionika u istraživanju. Za većinu ispitanika, ključne prednosti plaćanja pametnim telefonom su praktičnost (64 posto), jednostavnost (44 posto) i brzina (39 posto), odnosno, mogućnost da novčanik ostave kod kuće. Oko 40 posto sudionika ankete vjeruje da su mobilna plaćanja sigurna.

S druge strane, gotovo trećina potrošača kao nedostatak navodi činjenicu da tehnologija nije još uvijek široko prihvaćena, te je broj mjesta na kojima su takva plaćanja moguća ograničen. Među robom i uslugama koje su ispitanici zainteresirani platiti pametnim telefonima, na vrhu popisa nalaze se troškovi parking servisa (43 posto), potom slijede mjesečni računi, karte za kazališta, kino ili sredstva javnog prevoza (38 posto). Na trećoj poziciji nalazi se naručivanje hrane (36 posto). Zanimljivo je da veće zanimanje izaziva upotreba pametnog telefona za nabavku namještaja ili plaćanje turističkih aranžmana (33 posto) od plaćanja u trgovinama, prodavnicama i restoranima (32 posto). Jedna četvrtina sudionika u anketi koristila bi mobilna plaćanja i prilikom kupovine automobila, piše Klix.  

Kada je riječ o zemljama regije, Sjeverna Makedonija prednjači po pitanju broja korisnika mobilnih plaćanja – više od trećine potrošača se služi ovom opcijom. Crna Gora i Srbija bilježe podjednako dobre rezultate, budući da u ovim zemljama gotovo četvrtina kupaca plaćanje obavlja na ovaj način, dok u Albaniji to čini svega 10 posto ispitanika. Usprkos različitim navikama, istraživanje pokazuje da kupci iz regije pokazuju spremnost za usvajanje suvremenih tehnologija, kao i da vole isprobavati nove funkcije koje nude pametni telefoni.

Izvor:klix.ba

error: Content is protected !!