Bogatije zemlje padaju na “osnovnom” testu globalne solidarnosti gomilanjem cjepiva protiv covida-19, poručio je u srijedu Amnesty International te je optužio Kinu i druge zbog iskorištavanja pandemije kako bi potkopali ljudska prava.

U godišnjem izvještaju međunarodne organizacije za ljudska prava navodi se kako je zdravstvena kriza razotkrila “propale” politike te da je suradnja jedini put prema napretku.

– Pandemija je bacila oštro svjetlo na nesposobnost svijeta da djelotvorno i ravnopravno surađuje, rekla je Agnes Callamard, koja je prošlog mjeseca imenovana glavnom tajnicom Amnesty Internationala.

– Najbogatije zemlje postigle su gotovo monopol nad svjetskom opskrbom cjepivima, ostavljajući zemlje s najmanje resursa da se suoče s najgorim zdravstvenim i ljudskopravaškim ishodima, dodala je.

Callamard je apelirala da se odmah ubrza cijepljenje na globalnoj razini, nazvavši kampanju cijepljenja “najtemeljnijim, čak i osnovnim testom svjetske sposobnosti za suradnju”.

Rastuća nejednakost

Prema izračunu AFP-a, više od polovine od 680 milijuna ubrizganih doza cjepiva otpada na razvijene zemlje, poput SAD-a, Velike Britanije i Izraela, dok su stanovnici najsiromašnijih zemalja primili samo 0,1 posto doza cjepiva.

WHO je krajem ožujka upozorio na sve neuravnoteženiju distribuciju cjepiva.

Amnesty International je podržao platformu WHO-a C-TAP, putem koje se dijele podaci, saznanja i intelektualno vlasništvo povezano s cjepivom protiv covida-19.

Ta bi inicijativa mogla biti iskorištena za izgradnju dodatnih proizvodnih kapaciteta, pogotovo u Africi, Aziji i Latinskoj Americi, navodi WHO.

Amnesty je odluku grupe G20 da se suspendira otplata dugova 77 zemalja označio kao “jadnu polumjeru”.

Kineska ‘neodgovornost’

Organizacija za ljudska prava također u svom godišnjem izvještaju piše o “velikoj neodgovornosti” Kine tijekom pandemije te ju je optužila za cenzuriranje zdravstvenih radnika i novinara koji su pokušali upaliti alarm na početku pandemije.

– Covid-19 pojačao je suzbijanje slobode izražavanja, dok je više građanskih novinara koji su izvještavali o nastanku epidemije nestalo, a u nekim su slučajevima zatvoreni, navodi se u izvješću.

Amnesty je ukazao i na rastuće dokaze o općenito “velikim kršenjima ljudskih prava” u Kini, “uključujući mučenje i otmice” Ujgura i drugih muslimanskih manjina u regiji Xinjiang.

Zemlje poput Saudijske Arabije, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Mađarske su pak koristile pandemiju kako bi dodatno ušutkale kritiku, poručuje Amnesty International koji posebno apostrofira nasilje sigurnosnih snaga u Brazilu i Nigeriji protiv prosvjednika prošle godine.

– Neki (vođe) pokušali su normalizirati dominantne izvanredne mjere koje su uveli u borbi protiv covida-19, dok je posebno virulentna vrsta vođa otišla korak dalje, rekla je Callamard.

– Oni su ovo vidjeli kao priliku za učvršćivanje vlastite moći. Umjesto da podržavaju i štite ljude, oni su jednostavno iskoristili pandemiju kako bi opustošili ljudska prava, dodala je.

Amnesty također navodi da su tijekom krize skupine poput žena i migranata dodatno marginalizirane u dijelovima svijeta.

Organizacija navodi kako njeno izvješće pokazuje da su “postojeće nejednakosti kao rezultat desetljeća toksičnog vodstva dovele do toga da su etničke manjine, izbjeglice, stariji ljudi i žene neproporcionalno negativno pogođeni”.

– Suočeni smo sa svijetom u rasulu. U ovom trenutku pandemije čak bi i lideri koji najviše žive u zabludi teško mogli poreći da su naši socijalni, ekonomski i politički sustavi slomljeni, kazala je Callamard.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!