Hrvatska udruga leukemija i limfomi (HULL) upozorila je u srijedu kako je nedopustivo da su pacijentima postali nedostupni neki od takozvanih posebno skupih lijekova, nužnih za njihovo liječenje te poručila da se redovita opskrba lijekovima mora što prije uspostaviti.

Iznimno je stresna i frustrirajuća situacija za svakog bolesnog čovjeka da nema pristup liječenju i HULL kao udruga koja okuplja i struku i pacijente želi apelirati da je to – nedopustivo. Našim pacijentima postali su nedostupni neki od takozvanih “posebno skupih lijekova”, nužni za njihovo liječenje, priopćili su.

HULL upozorava da je time direktno ugroženo njihovo zdravlje i život koji je već ionako pogođen malignim bolestima.

Opskrba lijekovima u Hrvatskoj mora se što prije normalizirati jer građani ove zemlje imaju pravo na zdravstvenu zaštitu i liječenje i to im je pravo danas direktno narušeno.

Malignu bolest ne zanima tko je u pravu, a tko u krivu, ona ne pita niti čeka, ističe HULL.

Svaki dan bez terapije u bespoštednoj borbi s tako teškim bolestima okrutan je i opasan za život bolesnih ljudi u ovoj zemlji, podsjeća se.

Soočavanje s dijagnozom maligne bolesti iznimna je trauma za svakog čovjeka pa tako i svakog člana Hrvatske udruge leukemija i limfomi, navodi ta udruga koja više od četvrt stoljeća radi na tome da olakša oboljelima prihvaćanje zloćudne bolesti krvotvornog sustava, da ih educira uz svesrdnu pomoć liječnika i drugih medicinskih zaposlenika te da pruži podršku za sve nedoumice, pitanja i patnje koje dolaze s teškom bolesti, priopćio je HULL.

Udruga izražava nadu da će mjerodavni i odgovorni poduzeti sve potrebno i da se više nikad nećemo morati suočiti s ovakvom situacijom.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!