U zeničkoj bolnici je jutros primljeno 138 pacijenata zaraženih koronavirusom, a 15 ih je na intenzivnoj njezi. Time je kapacitet bolnice popunjen – izjavio je direktor Kantonalne bolnice Zenica Rasim Skomorac.

On je kazao da kod njih dolaze najteži pacijenti koji su oboljeli uslijed zaraze koronavirusom.

Dodaje kako je jako malo pacijenata koji prežive nakon što budu priključeni na respirator i da to nije slučaj samo u toj nego i u drugim zdravstvenim ustanovama.

– Dakle, tu se radi o pacijentima gdje su sve druge metode liječenja zakazale. Radi se o poodmaklom stanju bolesti i jako je teško očekivati da se neko iz takvog stanja izvuče. Pogotovu ako ima opsežne komorbiditete koji dodatno ugrožavaju njegovo zdravstveno stanje – rekao je Skomorac.

Što se tiče upotrebe respiratora koje su dobili, kazao je da je riječ o 15 takvih respiratora, od čega su 12 dobili putem Federalne uprave civilne zaštite, a tri su donacija Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Svi respiratori, istakao je Skomorac, prošli su zakonsku instalaciju od strane ovlaštene firme, njihovu tehničku verifikaciju, kao i verifikaciju koju propisuju medicinski standardi od strane ovlaštene firme Verlab.

– Svaki aparat je dobio certifikat za upotrebu u skladu s preporukama proizvođača. Nijedan aparat za koji nemamo i proizvođački atest ovlaštenog distributera ne možemo koristiti. Potpuno zakonito su oni stavljeni u upotrebu u mjeri u kojoj to može biti – naglasio je Skomorac.

Svi ti aparati, dodao je, raspoređeni su na Covid-odjelima. Ne koriste se u odjelima intenzivne njege, jer po mišljenju ljudi koji tamo rade, ne mogu osigurati dovoljno kvalitetnu podršku pacijentima u smislu invazivne respiratorne podrške.

Drugi razlog je što su, kazao je, nabavili dovoljno respiratora. Na početku pandemije Covid-19 imali su samo oko osam respiratora, a već danas imaju 22.

– Imamo dovoljno respiratora za intenzivnu njegu koji mogu osigurati svaku vrstu respiratorne podrške, a ove respiratore smo rasporedili u Covid-odjelima tamo gdje treba da se osigura dodatna količina kiseonika. Oni su za to opredijeljeni i za to su tehnički opremljeni – zaključio je direktor zeničke bolnice Rasim Skomorac.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!