Mons. Ivan Štironja zaređen je za kotorskog biskupa u katedrali Marije Majke Crkve u Mostaru.

Zaredio ga je hrvatski rimokatolički nadbiskup i metropolit splitko-makarski msgr. Marin Barišić, a suposvetitelji bili su nadbiskup barski mons. Rok Đonlešaj i biskup Mostarsko-duvanjski Petar Palić.

“Tebe Uskrsli Gospodin izabra za svojeg pastira. S iskustvom različitih službi uvjereni smo da ćeš biti dobar misionar i evangelizator u Kotorskoj biskupiji danas maloj, ali bogatoj. Zaljev je to ljepote i duhovnosti, zaljev brojnih svetaca”, kazao je nadbiskup msgr. Barišić. Za biskupsko geslo biskup Štironja izabrao je rečenicu “Bog je ljubav”.

Naime, zbog trenutne situacije i pogoršane epidemiološke situacije ređenje nije obavljeno u Kotoru kako je planirano.

Svečano ustoličenje biskupa Štironje bit će na blagdan blažene Ozane Kotorske, tijekom euharistijskog slavlja 27. travnja u katedrali Sv. Tripuna u Kotoru. Ivana Štironju papa Franjo imenovao je 22. prosinca 2020. godine novim kotorskim biskupom.

Životopis biskupa Ivana Štironje

Don Ivan je rođen 10. svibnja 1960. u Pješivcu, tadašnja župa Prenj, danas Aladinići u obitelji od desetero djece.

Za svećenika Trebinjske biskupije zaredio ga je biskup Pavao Žanić u mostarskoj katedrali 29. lipnja 1986. Službovao je kao župni vikar u Dračevu (1986.-1987.).

Već kao mladomisnik don Ivan se javio u misije i pripremao pola godina u Londonu učeći engleski jezik (1988.). Misijsku je djelatnost obavljao u župi Kaning’ombe u biskupiji Iringi u Tanzaniji (1988.-1992.).

Biskup ga je Žanić pozvao iz misija i poslao u hrvatsku župu u Oakville, biskupija Hamilton u Kanadi, gdje je djelovao tri godine (1993.-1996.). Uz redoviti pastoralni i liturgijski život u župi, uređivao je župni bilten i svakoga tjedna prenosio nedjeljnu poruku na torontskom radiju hrvatskim vjernicima Ontarija.

Biskup ga je pozvao u Mostar za župnika katedrale (1998.-2002.), a odatle na Biskupski ordinarijat za pastoralnoga vikara hercegovačkih biskupija (2002.-2011.) U “Crkvi na kamenu” vodio je iz mjeseca u mjesec liturgijsko-pastoralnu rubriku (1998.-2006.), a posljednje četiri godine misijsku rubriku po nazivom “Za evangelizaciju naroda” (2007. do danas). Piše u “Radosnoj vijesti”, glasilu Papinskih misijskih djela za područja Biskupskih konferencija Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Član je raznih tijela pri BK BiH. U Biskupijama je, osim spomenutih službi, član Prezbiterskoga vijeća, Konzultorskoga zbora, Nadzornoga vijeća Biskupijskoga caritasa, povjerenik za duhovna zvanja.

Izvor: Bljesak.info

error: Content is protected !!