Prognostičari najavljuju vrlo niske temperature narednih dana što bi moglo izazvati velike probleme poljoprivrednicima.

Mnogi ljubuški poljoprivrednici već danima nervozno prate prognoze i pitaju se što će biti s njihovim nasadima.  U ponedjeljak je mraz već nanio štete na određenim poljoprivrednim kulturama, najviše na krumpirima.

Stranica Accuweather sada prognozira da će u noći sa srijede na četvrtak temperature u Ljubuškom pasti  „debelo ispod ništice“.

Najhladnije bi trebalo biti od 4 sata do 6 ujutro, prognozira se da bi temperatura mogla pasti i do minus 6 stupnjeva Celzijusa.

Zbog najave niskih temperatura poljoprivrednicima se preporuča orošavanje nasada i postavljanje „paučine“, no ukoliko se ove prognoze obistine pitanje je koliko će i ove metode pomoći.

Diljem Hercegovine mnogi strepe, ukoliko se ostvare prognoze meteorologa ugrožene su ne samo već zasađene ratarske kulture, nego i vinogradi, nasadi voćaka te jagodičastog voća.

Općina Posušje je tako već izdala preporuku da se radi zaštita voćki orošavanjem i dimljenjem.

Orošavanje se provodi na način da se pri niskim temperaturama voćke prskaju vodom i to najbolje u periodu od 1:00 do 8:00 sati ujutro.

Zaštita dimljenjem  se obavlja tako da se zapali  vatra na nekoliko mjesta u voćnjaku, paljenjem drveta visoke kaloričnosti kako bi se postigla što veća temperatura.

Sve navedeno može se primijeniti i u vinogradima.

Najjednostavniji način zaštite jagodastog voća od niskih temperatura je orošavanje ili prekrivanje folijom ili nekim drugim prekrivačima, ako se radi o nasadima manjih površina.

Zaštita povrtlarskih kultura, naročito rasada se također obavlja orošavanjem, zamagljivanjem ili prekrivanjem kultura.

Ponavljamo, upitno je koliko će sve ove mjere pomoći našim poljoprivrednicima ukoliko temperatura doista bude padala do minus šest koliko predviđaju meteorolozi.

https://www.accuweather.com/hr/ba/ljubuski/33191/hourly-weather-forecast/33191?day=2

Radio Ljubuški

error: Content is protected !!