Operativna grupa za migrantsku krizu Unsko sanske županije, zatražila je danas od nadležnih državnih institucija, kao i upravitelja kampova koji se nalaze van ove županije, da onemoguće dolazak migranata koji su tamo smješteni na područje USŽ-a, pišu Nezavisne novine.

Premijer USŽ, Mustafa Ružnić, je izjavio kako u posljednje vrijeme najveći broj migranata koji pristižu na ove prostore posjeduju identifikacijske kartice drugih kampova. Istaknuto je da je na području USŽ pogoršana epidemiološka slika zbog povećanog broja migranata zaraženih virusom korona, kao i sigurnosna  situacija zbog niza incidenata čiji su vinovnici ilegalni strani državljani. 

“Od državnih institucija zahtijevamo da van naše županije oforme kamp gdje bi se izmjestili sadašnji korisnici migrantskog centra u Velikoj Kladuši. Posljednji događaji još jednom su pokazali kako je neprihvatljivo da kampovi postoje unutar urbanih područja”, istakao je Ružnić. 

Prema njegovim riječima, Ministarstvo pravde USŽ je zaduženo da podnese krivične prijave protiv titulara napuštenih i devastiranih objekata Krajinametala i Doma penzionera u Bihaću, jer i pored ranijih upozorenja nisu učinili ništa da spriječe boravak migranata u njima.

Ministar unutarnjih poslova USŽ, Nermin Kljajić, potvrdio je da je više od pedeset migranata koji su se nalazili u prihvatnom centru u Velikoj Kladuši, napustilo taj centar i udaljilo se u nepoznatom pravcu. 

Inače, ovaj centar je odlukom Ministarstva zdravstva USŽ stavljen u karantenu, jer je evidentirano 137 osoba zaraženih virusom covid. 

“Ukoliko ne bude nikakve reakcije od strane države, mi ćemo krenuti u zatvaranje ovog centra, isto onako kako smo zatvorili Biru u Bihaću i to bi se ubrzo moglo dogoditi”, kazao je Kljajić. 

Dodao je kako je zabrinjavajuće što je u nedavnom sukobu između migranata u Velikoj Kladuši korišteno vatreno oružje, zbog čega će, kako je istakao, policija uskoro obaviti pretrese svih centara u kojima su smješteni migranti.

Kljajić je još jednom ponovio kako je prihvatljivo da na području Unsko sanske županije a boravi do 2500 migranata, a da je prema procjenama policije sada prisutno njih više od 4500.

Izvor:nezavisne.com

error: Content is protected !!