U sklopu obilježavanja 16. godišnjice utemeljenja 1. pješačke (gardijske) pukovnije Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OSBiH) i 29. godišnjice utemeljenja Hrvatskog vijeća obrane (HVO), izaslanstvo Ministarstva obrane i OSBiH sa zamjenikom ministra obrane BiH za politiku i planove Mijom Krešićem i zamjenikom načelnika Zajedničkog stožera OSBiH za operacije generalbojnikom Ivicom Jerkićem na čelu, danas je položila vijence na Rimokatoličkom groblju „Sveti Josip“ u Sarajevu.

U izaslanstvu MO i OSBiH, uz ostale su bili i pomoćnik ministra obrane BiH za međunarodnu suradnju Zoran Šajinović i zamjenik zapovjednika Operativne komande OSBiH za resurse brigadni general Tomo Kolenda.

Vijence su položili i izaslanstvo Veleposlanstva Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini s vojnim izaslanikom RH u BiH brigadirom Davorom Kiraljom, kao i predstavnici Ministarstva za boračka pitanja Županije Sarajevo, braniteljskih udruženja, Hrvatskog narodnog sabora BiH i ostalih gostiju iz društveno-političkog života Sarajeva.

Tim povodom, zamjenik ministra obrane BiH Mijo Krešić podsjetio se svih branitelja poginulih u obrani Sarajeva i BiH te na značaj gajenja tradicija HVO-a.

– U ovom tjednu sjećamo se utemeljenja Hrvatskoga vijeća obrane, kao važnog datuma kada je hrvatski narod ustao u obranu Bosne i Hercegovine i njenog kontinuiteta kao države i hrvatskog naroda – kazao je Krešić.

On je posebno izrazio nadu da će i pripadnici HVO-a Sarajevo u svom gradu dobiti dostojan spomenik.

Nakon polaganja vijenaca u sarajevskoj Crkvi svetih Ćirila i Metoda održana je sveta misa za poginule i preminule branitelje.

Misu su koncelebrirali glavni kapelan OSBiH don Željko Čuturić i vojni kapelan don Ivo Jezidžić.

Centralna svečanost obilježavanja 16. godišnjice utemeljenja 1. pješačke (gardijske) pukovnije OSBiH i 29. godišnjice  utemeljenja HVO-a bit će održana 8. travnja  pred Hrvatskim domom Herceg Stjepana Kosače u Mostaru, priopćeno je iz   Ureda za odnose s javnošću MOBiH-a.

Izvor.pogled.ba

error: Content is protected !!