Britanski Zajednički odbor za cijepljenje i imunizaciju (JCVI) preporučio je britanskim vlastima da ne bi trebalo davati AstraZenecino cjepivo protiv Covida-19 mlađima od 30 godina kada je to moguće zbog jako rijetke nuspojave krvnih ugrušaka u mozgu.

Wei Shen Lim, predsjedatelj JCVI-ja za Covid-19, rekao je da na osnovi dostupnih podataka i dokaza odbor savjetuje da je odraslim osobama mlađima od 30 godina koje nemaju zdravstvenih problema bolje ponuditi alternativu AstraZenecinu cjepivu kada ona postoji. Objasnio je da je za mlađe ljude, kod kojih su rizici od potrebe za hospitalizacijom puno manji, bolje koristiti druga cjepiva kada se uzmu u obzir rizici i koristi od AstraZenecina cjepiva.

– Ne savjetujemo obustavu cijepljenja za bilo koga u bilo kojoj dobnoj skupini. Savjetujemo da se prednost da jednom cjepivu pred drugim za jednu specifičnu dobnu skupinu, zaista iz krajnjeg opreza, a ne jer imamo ozbiljnih razloga za zabrinutost u pogledu sigurnosti” cjepiva – rekao je Lim na briefingu te dodao da bi ljudi trebali i daje dobivati drugu dozu AstraZenecina cjepiva ako su dobili prvu.

Preporuka je objavljena nakon što je britanski medicinski regulator MHRA utvrdio moguću nuspojavu cjepiva koje su razvili Oxford i AstraZeneca kod koje dolazi do rijetkog zgrušavanja krvi u mozgu.

Izvršna direktorica MHRA-e June Raine naglasila je da su koristi cjepiva veće od rizika za veliku većinu ljudi, kao i Europska agencija za lijekove u svojem ažuriranom mišljenju.

Europska agencija za lijekove (EMA) je zaključila kako se rizik od zgrušavanja krvi nakon cijepljenja AstraZenecom ne može povezati s dobi, spolom ili povijesti bolesti.

– Plauzibilno objašnjenje je da je to odgovor imuniteta na cjepiva, kao u slučaju poremećaja zgrušavanja krvi kod lijeka heparina – kazala je izvršna direktorica EMA-e Emer Cooke na konferenciji za medije o zaključcima Odbora za procjenu rizika na području farmakovigilancije (PRAC) .

PRAC je nakon analize zaključio da se “vrlo rijetki slučajevi” zgrušavanja krvi trebaju navesti kao nuspojava cjepiva, a EMA će nastaviti istraživati te pojave.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!