U svijetu je od početka pandemije COVID-a zaraženo više od 133 milijuna ljudi, a u ovom trenutku aktivno je gotovo 23 milijuna slučajeva. Kao i u Hrvatskoj, broj novozaraženih raste diljem svijeta – najviše u Indiji, dok se u Brazilu suočavaju s rekordnim brojem smrtnih slučajeva.

Ministri zdravstva zemalja članica Europske unije nisu se uspjeli dogovoriti o zajedničkim smjernicama za uporabu AstraZenecina cjepiva protiv COVID-a. Virtualni sastanak održan je nakon što je Europska agencija za lijekove utvrdila moguću vezu tog cjepiva i vrlo rijetkih slučajeva pojave neobičnih krvnih ugrušaka, ističući da su prednosti cjepiva i dalje veće od rizika.

Najveći dnevni broj novozaraženih u svijetu i dalje ima Indija. Jučer je prijavljeno 126.789 novih slučajeva zaraze koronavirusom, što je 13 puta više nego u veljači.

– Doista je alarmantan način na koji se koronavirus širi. Sjetite se kako je bilo prije mjesec dana i kakva je sada situacija. Pretpostavljam da će ovaj val jačati u tjednima i mjesecima koji dolaze, ističe liječnik Niroj Mishra.

COVID-19 hara Brazilom gdje je broj umrlih u jednom danu prešao 4000. Među najteže pogođenima je i država Sao Paulo. Predsjednik, međutim, tvrdi da zatvaranja neće biti.

– Neće biti nacionalnog zatvaranja. Neki se usude reći da bi vojska trebala pomoći nekim guvernerima u provedbi restriktivnih mjera. No naša brazilska vojska neće ići na ulicu kako bi ljude zadržala u njihovim kućama, rekao je brazilski predsjednik Jair Bolsonaro.

Zbog COVID-a, prvi put u 17 godina više od polovine Brazilaca nema pristup hrani koja bi zadovoljila njihove dnevne potrebe.

– Ponekad se probudim i nemam ništa jesti. Kleknem i molim se govoreći: ‘Gospode, molim te, pomozi mi, rekla je nezaposlena Sandra Pereira Brito.

– Stanje je užasno. Stanovništvo je sve siromašnije, tu je i pandemija koja pogoršava stanje, a država ne pomaže, ističe infektologinja Ana Maria Segall.

Sjedinjene Države su najuspješnije u cijepljenju protiv COVID-a. Sada su na redu i stariji adolescenti. CIjepljenje je dobrovoljno, no raste broj koledža gdje je ono obvezno.

Kod jednog od tri pacijenta koja su preboljela Covid dijagnosticirani su neurološki ili psihijatrijski poremećaji najčešće simptomi anksioznosti i depresija, navodi britanski medicinski časopis Lancet. Rizik od takvih stanja znatno raste kod osoba koje su se tijekom bolesti liječile u bolnici.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!