Inspektori Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas iza 18 sati su napustili prostorije Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ), javlja reporter Klixa.

“Završene su aktivnosti u vezi privremenog oduzimanja predmeta po zapovijedi Kantonalnog tužiteljstva Kantona Sarajevo i Kantonalnog suda u Sarajevu”, rekao je za Klix.ba Luka Miladinović, glasnogovornik SIPA-e.

Podsjetimo, po nalogu Tužiteljstva Kantona Sarajevo službenici SIPA-e od jutros vrše određene radnje u cilju izuzimanja dokumentacije koja se odnosi na slučaj korištenja spornih respiratora nakon nedavnog pisma liječnika s KCUS-a.

Neslužbeno, Klix.ba doznaje da je oduzeta poslovno dokumentacija u vezi s komunikacijom između FUCZ-a, firme Verlab i KCUS-a o nabavi respiratora, kao i načinu, odnosno dozvolama za puštanje respiratora u rad.

Glasnogovornica Tužiteljstva KS Azra Bavčić za Klix.ba je ranije potvrdila da se od jutros na terenu vrše određene radnje u slučaju predmeta koji je formiran nakon pisma liječnika s Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, a u vezi s korištenjem respiratora koje je nabavila “Srebrena malina”.

Bavčić o detaljima današnjih akcija nije mogla govoriti.

Za Klix.ba je iz drugih izvora potvrđeno da je SIPA od jutros u 8 sati u prostorijama Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ), Verlabu i KCUS-u na osnovi zapovijedi Kantonalnog suda i Kantonalnog tužiteljstva Sarajevo o privremenom izuzimanju predmeta i dokumentacije u vezi slučaja.

Podsjetimo, Tužiteljstvo KS je po službenoj dužnosti formiralo predmet koji se odnosi na informacije iz medija da je skupina anesteziologa s KCUS-a uputila pismo menadžmentu ove ustanove, u kojem upozoravaju na nepravilnu primjenu respiratora i druge probleme u funkcioniranju COVID odjela.

/HMS/